Majs kulde gør laderne fulde: Afgrøder står utrolig flot efter sløjt 2018

Landmændene har grund til optimisme med udsigten til en flot høst.

Jørgen Pedersen fra Grindsted står i afgrøder til stort set op over begge ører i år.

Landmand Jørgen Pedersen fra Grindsted er afhængig af sit korn og sine kartofler, for at hans forretning kan løbe rundt.

Sidste års ekstremt varme sommer ødelagde store dele af høsten for ham, men i år er billedet vendt.

- Det har egentlig været perfekt. Vi er kommet rigtig godt fra start, og vores afgrøder står supergodt. Og jeg mener faktisk perfekt. Det er sjældne år, hvor vores korn står så godt. Der er udsigt til en god avl, siger Jørgen Pedersen.

Sidste år arbejdede Jørgen Pedersen i døgndrift på at sikre, at der overhovedet var noget som helst, der kunne høstes. Men den milde vinter, kombineret med rigeligt med regn og sol indtil videre denne sommer, har sørget for et helt andet billede i år.

- Det er en fornøjelse i år, og det er heller ikke nær så stressende. Det kan ikke nå at gå så galt i år, som det gik sidste år, næsten uanset hvad der sker, siger Jørgen Pedersen.

Flot høst gælder hele landet

Landmanden fra Grindsted står ikke alene med sin oplevelse. Det fortæller Henrik Mulvad Madsen, planteavlskonsulent ved Kolding Herreds Landbrugsforening.

- Der er et gammelt ordsprog, der hedder ’majs kulde gør laderne fulde’, og det er det, vi ser afspejle sig i afgrøderne. Det har været lige, som det skal være. Det står utrolig flot, og det står faktisk så godt, at forventningen til den store avl presser priserne lidt ned i forhold til sidste år, siger han.

Mens 2017 var et godt år for landbruget, var 2018 straks værre. Billedet her er fra Brunbjerggaarden i Gilleleje i 2018. (Foto: Anne Bæk © Scanpix)

Billedet gør sig gældende over hele landet, siger Troels Toft, der er sektordirektør for plantesektoren hos landbrugets videnscenter, Seges.

Han glæder sig over udsigten til en god høst oven på sidste års problemer for landbruget.

- Jeg er lige kørt fra Sydfyn til Struer, og hele vejen har jeg mødt rigtig, rigtig flotte afgrøder. Det er sjældent, at det er så ensartet, tværs over Jylland og Fyn på samme tid, siger han.

- Det er som nat og dag i forhold til sidste år. Det er det diametralt modsatte billede, siger Troels Toft.

Sover først roligt i august

Nu håber Troels Toft på uger med rigeligt med sol og varme, for det vil være rigtig godt for stivelsen i kornet, siger han.

I Grindsted vil landmand Jørgen Pedersen også gerne have masser af sol, men der skal også helst falde lidt vand.

En tørkeramt majsmark ved Ålbæk den 24. juli i 2018. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Han tør nemlig ikke med 100 procents sikkerhed kalde høsten for en succes endnu.

- Den er først rigtig hjemme 14 dage før høst. Hvis der nu er tørvejr fra nu af og til høst, og vi ikke vandede, så ville det få skader. Så vi skal hen til august, før vi kan sove roligt og sige, at nu kan der ikke gå noget nævneværdigt galt, siger Jørgen Pedersen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk