Mange er udsat for bagtalelse, sladder, hån og misundelse på deres arbejde. De bliver mobbet.
En ny undersøgelse fra Fagforeningen FOA viser, at 16 procent af medlemmerne er blevet mobbet på jobbet.
En anden undersøgelse fra Landsforeningen Voksenmobning - Nej Tak viser, at mellem otte og 12 procent af alle dansker har prøvet at blive mobbet på deres arbejdsplads
Få vil stå frem
De færreste ønsker at stå frem med navn og fortælle, at de er blevet mobbet. Men en 66-årig sosu-hjælper fra Kolding vil gerne udtale sig anonymt. Hun mødte glad på arbejde i 18 år. Men så begyndte tingene at gå skævt.
En kollega ville ikke tale med hende, og hun blev ikke inddraget i beslutninger på arbejdspladsen.
- Bare den følelse af, at man ikke blev inddraget, at man ikke blev hørt, og man blev holdt udenfor, det var rigtig, rigtig ubehageligt, siger hun.
Mobning gik ud over nattesøvnen
Det endte med, at hun ikke kunne sove om natten. Hun blev syg af den.
- Jeg fik det bare rigtig, rigtig dårligt, og mistede til sidst lysten til at gå på arbejde, siger hun. Hun endte med at blive sygemeldt. I dag er hun kommet videre til et helt nyt job. Og hun aner stadig ikke, hvorfor hun blev et mobbeoffer. Hun fik aldrig spurgt og konfronteret mobberne.
Mobning skal ikke slås hen
Formanden for Landsforeningen Voksenmobing Nej Tak er Gitte Strandgaard. Hun råder folk til ikke at slå mobningen hen.
- Det er vigtigt, at tro på, at det man oplever, der er rigtigt. Og så skrive det ned, siger hun.
Hun opfordrer folk til at dele det med leder, kollegaer, venner eller tillidsrepræsentanter, hvis man bliver mobbet. Hun ved godt, at det ikke er nemt. Men mobning er ikke noget man skal gå alene med.
- Det er svært og tungt at bære alene, siger Gitte Standgaard.
Det er svært at få erstatning
Hvis man er blevet syg af mobning, er det svært at få det anerkendt som en arbejdsskade. Det lykkedes kun i fire procent af sagerne hos Arbejdsskadestyrelsen i 2013
Derfor handler det om at skaffe dokumentation for mobningen. siger Gitte Strandgaard fra Landsforeningen Voksenmobning Nej Tak!
Man kan gøre det ved at sørge for, at der er referater fra møder, eller vidner, der vil stille op eller man kan hente en udtalelse på ens person. Det er svært at få psykiske arbejdsskader anerkendt, fordi der måles i hvor store mén, man har fået. Og det er netop svært at bevise ved psykiske arbejdsskader.