Flere end 5200 gigtpatienter har fået mindre ondt. De træner smerterne fra slidgigt væk.
Et forsøg med fysisk træning har givet mindre smerter og færre smertestillende piller til patienter med slidgigt. Op mod en trediedel har helt kvittet medicinen.
Men de praktiserende læger kunne blive bedre til at henvise til træning, siger projektleder Søren Thorgaard Skou.
- Vi håber, at langt størstedelen af de praktiskernde læger i fremtiden er klar over, at der eksisterer et tilbud, og at de vil bruge det. For det har jo en effekt, siger han.
Patienterne betaler selv for behandligen
Selv om Sundhedsstyrelsen anbefaler fysisk træning mod slidgigt, må patienterne selv betale de omkring 2000 kroner et træningsforløb koster hos fysioterapeuten.
Til gengæld viser et forsøg, at op mod tredjedel helt kvitter medicinen, når de har fået behandlingen.
Den såkaldte GLA:D-træning giver færre smerter, også på lang sigt, fortæller projektleder og post doc ved Syddansk Universitet, Søren Thorgaard Skou.
GLA:D-træning er en let form for motion, der styrker de områder, der er ramt af gigt.
De flerst får det bedre af træning
Fysiocenter i Vejle har tilbudt GLA:D-træningen til slidgigt-patienter i knap et år.
Patienter er blevet testet før og efter træningen, og størstedelen har oplevet en forbedring, siger fysioterapeut Sille Haugbøl Tomhav.
- Vi har haft patienter, der er kommet i gang med løbetræning igen. Folk har fået en bedre hverdag, hvor de har nemmere ved at tage tøj af og på, og de har nemmere ved at gå på trapper, siger hun.
Ifølge Gigtforeningen.dk har andre kommuner taget træningskonceptet til sig. Blandt andre Slagelse Kommune, som også haft gavn af GLA:D-træningen. Tre ud af fire patienter har oplevet forbedringer.