Marco har fået en uddannelse for autister: Nu kan jeg få et job

It-uddannelsen Aspit i Vejle har stor succes med at uddanne autister.

Uglen er et bevis på, at Marco Wulff i dag afslutter sin uddannelse som elev nummer 500. Aspit i Vejle har specialiseret sig i at uddanne unge med autisme og 80 procent af eleverne får job. (Foto: Jan Laursen DR Trekanten)

- Jeg troede sgu, at jeg var blevet førtidspensionist. Nu har jeg mulighed for at få et arbejde, siger Marco Wulff, der har diagnosen Aspergers syndrom.

I dag får han bevis på, at han har gennemført en tre-årig uddannelse på Aspit i Vejle.

Han er elev nummer 500 på uddannelsen, der har stor succes med at uddanne autister indenfor it. 80 procent af eleverne ender med at få fast arbejde.

Inden 27-årige Marco Wulff fra Hedensted begyndte på uddannelsen, var han ensom og bange for at møde andre mennesker, og han kom ikke ud fra forældrenes hjem i Hedensted.

Men det er helt anderledes nu, fortæller hans forældre.

- Marco er blevet så udadvendt, man kan slet ikke mærke, at han er Asperger, siger Anne-Marie Wulff.

Hans forvandling begyndte, da han startede på Aspit i Vejle.

Det er en uddannelse, der er specielt oprettet til autister og med speciale i lige netop det, som også er Marcos store interesse.

- Det er jo computere, det er der, hvor jeg kan være mig selv, siger han.

Klasselokalerne er indrettet med hvide mure og grå skærme mellem flere af bordene. Autister har nemlig brug for at blive afskåret fra resten af verden, mens de lærer.

- Vi får lov til at sidde lidt for os selv, men har stadig samspil med lærerne efter behov, fortæller Marco Wulff.

Heidi Thamestrup, der er formand for autismeforeningen, er begejstret for uddannelsen. Autister har nemlig mange gode og nyttige kvaliteter, siger hun.

- De er rigtig, rigtig gode til at specialisere sig og gå ned i en detalje over en længere periode. Og det er centralt i deres liv, at de kan noget, siger Heidi Thamestrup.

Uddannelseschefen hos Aspit, Ole Bay Jensen, møder stor velvilje hos virksomhederne.

- Vi ser tit, at virksomhederne vender tilbage til os og siger, at de har lært en del af at have en elev fra vores uddannelse, siger han.

Marco Wulff er nu specialiseret i kvalitetssikring. Han har været i praktik i et IT-firma i Vejle, og der håber han at kunne få en fastansættelse, når han har fået sit eksamensbevis i dag.

Uddannelsen begyndte i 2005 i Vejle og har nu ti afdelinger spredt over hele landet.