Mariannes 90-årige far fik corona på sygehuset: Ventede fem dage på advarsel

Sygehus Lillebælt har været for langsomme til at smitteopspore, mener pårørende.

Lægelig direktør på Sygehus Lillebælt Mads Koch Hansen afviser kritik af sygehusets indsats i forbindelse med smitteopsporing, efter at 14 ansatte og 7 patienter på Sygehus Lillebælt er testet positive for coronavirus. Arkivfoto. (Foto: © DADO RUVIC, Scanpix)

14 ansatte og 7 patienter på urinvejskirurgisk afdeling på Vejle Sygehus, der hører under Sygehus Lillebælt, er smittet med coronavirus.

Her fortalte sygehuset også, at man havde kontaktet samtlige 120 patienter, der havde været på afdelingen i den periode, hvor smitten havde bredt sig.

Men ikke alle patienter og pårørende oplevede smitteopsporingen som særlig effektiv eller grundig.

Marianne Styrbæk Germansens 90-årige far blev opereret for celleforandringer i blæren tirsdag den 5. maj og kom hjem to dage senere. Men i forrige weekend fik han feber.

Men først torsdag den 14. maj, fem dage efter at Marianne Styrbæk Germansens far udviste de første symptomer, og efter at familien både havde henvendt sig til egen læge og til sygehuset selv, informerede Vejle Sygehus deres patienter om, at de har haft et coronaudbrud på sengeafsnittet, og at faderen skulle testes.

Testet positiv og indlagt

Marianne Styrbæk Germansens far blev testet positiv for coronavirus og er i øjeblikket indlagt på Kolding Sygehus, men hans tilstand er stabil. Der gik fem dage fra det første konstaterede coronatilfælde på afdelingen, til patienterne fik besked.

- I min verden skulle de have taget fat i os allerede i begyndelsen, da de vidste det. Min mor er 75 år og i risikogruppen på grund af en nyretransplantation, siger Marianne Styrbæk Germansen.

- Med det samme, de har haft den mindste mistanke, skulle de tage kontakt. Man gør meget ud af, at smittespredningen skal stoppes, så de skulle have fulgt ordentligt op, siger hun.

Direktør: Vi skal ikke skræmme livet af alle

Marianne Styrbæk Germansen er i tvivl om, hvorvidt familien nogensinde var blevet kontaktet om coronasmitten, hvis de ikke selv havde henvendt sig.

Det afviser Mads Koch Hansen, der er lægefaglig direktør på Sygehus Lillebælt.

Ifølge ham informerede sygehuset løbende og rettidigt om situationen, som ifølge ham startede med to isolerede tilfælde, hvor der ikke var kendt smittespredning.

- Vi har hurtigst muligt kontaktet dem, det har været aktuelt for. Indtil vi har haft et overblik over, at det faktisk er relativt mange, der er blevet smittet, har vi ikke haft anledning til at kontakte folk, for hvad skulle vi sige til dem? Vi kunne sige: ’Du har godt nok ikke har været i kontakt med de mennesker, der er smittet, men bare for en sikkerheds skyld’. Så kunne vi jo skræmme livet af alle, siger Mads Koch Hansen.

Mads Koch Hansen, lægelig direktør på Sygehus Lillebælt, afviser at have svigtet i opsporingen af smittetilfælde.

Ifølge Mads Koch Hansen blev personalet på afdelingen løbende testet i dagene efter de første to positive prøver, men det var først i anden eller tredje test, at dele af medarbejderstaben blev testet positive.

Og derfor gik der altså nogle dage, før det blev meldt ud.

Direktøren forstår godt, at Marianne Styrbæk Germansen er utilfreds med, at hendes 90-årige far er blevet smittet med coronavirus på sygehuset, og han erkender, at hendes forløbet ser uheldigt ud.

- Det har ikke set kønt ud for hendes vedkommende, og jeg kan godt forstå hendes utilfredshed med, at hendes far er blevet smittet på sygehuset, og jeg skal beklage det dybt. Men der har været en meget systematisk tilgang til det fra vores side, også selv hvis det ikke ser sådan ud, siger Mads Koch Hansen.

- Det her er så et sammenfald af uheldige omstændigheder, og det ser dybt uprofessionelt ud, men det er det ikke, når man ser det fra den anden side. Vi har haft en meget systematisk smitteopsporing og kontaktet alle de berørte personer, siger han.