Medarbejderkonflikter koster folkeskole dyrt: Har brugt en halv million på konsulenthjælp

Konflikter mellem ansatte og ledelse på Novaskolen i Vejle blev dyrt for kommunen.

Det har kostet Novaskolen i Vejle 550.000 kroner at prøve at løse konflikter mellem lærere og ledelse. (© AP Graphics)

Novaskolen i Vejle har været et dyrt bekendtskab for skatteyderne i Vejle.

En ekstern konsulent har været hyret til at løse samarbejdsproblemer mellem skolens ledelse og de ansatte. Konsulenten blev hyret i januar i 2013. I løbet af to et halvt år sendte konsulenten 150 fakturaer til et beløb på 550.000 kroner til kommunen.

Det beløb er så stort, at det kommer bag på Vejle Kommunes børne- og ungedirektør, Claus Svold.

- Det skal ikke være nogen hemmelighed, at det også var en overraskelse for mig, siger han.

Han blev først opmærksom på det store beløb, da DR Trekanten kontaktede ham efter at have søgt aktindsigt.

Vejle Lærerkreds indkaldte den 17. januar 2013 medlemmerne på Novaskolen til et møde med konsulenten, fordi mange lærere havde henvendt sig.

- Det har været vores normale praksis, når vi har oplevet så mange sager fra en skole, siger Rikke Vagn-Hansen, der er formand for lærerkredsen. Hun ønsker ikke at kommentere, hvad hun synes om udbyttet af arbejdet.

Problemer med arbejdsmiljøet fortsatte

Arbejdet fra konsulenten løste ikke alle problemer. Et halvt år efter konsulenten afsluttede sit arbejde meldte Vejle Lærerkreds Novaskolen til Arbejdstilsynet, der kunne konstatere nye problemer.

Arbejdstilsynets endte med at give skolen fire påbud om at løse problemer med såvel fysisk som psykisk vold mod lærerne.

En lærer blev blandt andet sparket så voldsomt af en elev, at hun måtte gå grædende hjem. En anden elev truede en lærer med at få forældrene til at slå læreren ihjel.

Skolens statistik viste, at der var 35 tilfælde af krænkende udtalelser og trusler. Der har også været 15 tilfælde af fysisk vold mod personalet i første kvartal af 2016.

I forbindelsen med anmeldelsen til Arbejdstilsynet købte kommunen konsulentbistand for 57.000 kroner.

Claus Svold siger, at man ikke kan forvente, at en konsulent kan løse alle problemer på en skole, men han finder det problematisk, at der i løbet af to et halvt år ikke blev fulgt op på konsulentens forbrug af timer.

- Det er ikke det, som normalt kendetegner os, og ikke det, der vil kendetegne os fremover, siger han.

Han understreger, at selv om der har været problemer, så klarer skolen sig også godt på en række punkter.

Skolen har højere karakterer end forventet i forhold til den elevsammensætning, den har. Elev trivslen og forældretilfredsheden er også højere end i resten af Vejle Kommune.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på trekanten@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.