Medicin hjalp Nick med at blive mere social

Kommunalt er der meget store forskelle på, hvor mange børn der tager medicin mod ADHD.

Nick Arlind fra Kolding fik god hjælp af medicin mod ADHD. Men der er meget store forskelle på, hvor mange børn i de enkelte kommuner, som tager medicin mod lidelsen. (Foto: Annette Jespersen DR Trekanten)

Det kan være svært for børn at følge med i skolen og at læse andres følelser, når de lider af ADHD.

Nick Arlind fra Kolding er en af dem - men han har fået god hjælp til sin ADHD med medicin.

- Jeg gik fra at få 4 og nogle gange 7 til pludselig at kunne få 10- og 12-taller i fag, som jeg troede, jeg var ekstremt dårlig til. Jeg føler, at medicinen har hjulpet med at åbne det potentiale op, som jeg ikke troede, jeg havde, siger han.

Kommunalt er der meget store forskelle på, hvor mange børn der tager medicin mod lidelsen.

For eksempel får ni gange så mange børn medicin i Odsherred i forhold til Odense. Det betyder, at cirka tre ud af 1000 børn i Odense får medicin mod 28 ud af 1.000 børn i Odsherred, viser en oversigt fra Sundhedsdatastyrelsen.

Tallene er renset for indbyggertal, og diagnosen ADHD bliver stillet af de samme speciallæger. Så der må være tale om, at forældrenes holdninger til medicin spiller ind, mener næstformand for ADHD foreningen i Syddanmark, Line Arlind Lysholt, der selv har lidelsen.

- Der har været så mange skræmmekampagner og indslag og opslag, som informerer om, hvor mange bivirkninger, der kan være ved medicinen. Det tror jeg gør en massiv forskel på forældrenes holdning, siger hun.

Direktøren for ADHD-foreningen Camilla Louise Lydiksen kan ikke svare på, om det lave forbrug af medicin betyder, at børnene i stedet for medicin får andre former for hjælp.

- Hvis et lavt forbrug af medicin er udtryk for, at der er et godt kommunalt tilbud med tidlig støtte og hjælp til børn med symptomerne, så er det rigtig godt. Men vi ved det simpelthen ikke, og det er heller ikke det, vi hører er tilfældet, siger Camilla Louise Lydiksen.

Foreningen er i øjeblikket i dialog med Sundhedsstyrelsen for at få beskrevet et fast behandlingsprogram, så lidelsen kan blive behandlet ens over hele landet.

Line Arlind Lysholt er godt klar over, at børn er forskellige og har forskellige problemer. Men hun mener, at mange børn kan få glæde af medicin, især når de går i skole.

- Så kan man bruge tiden på indlæring, siger Line Arlind Lysholt.