For meget søvn i vuggestuen kan gå ud over nattesøvnen

Så er det op! Børn kan vækkes af middagslur i daginstitution, så de bedre kan falde i søvn om aftenen, lyder det fra eksperter.

Forældrene har overblikket over børnenes søvnbehov og skal derfor bestemme, hvor længe børnene skal sove i institutionen, siger eksperter. (© Colourbox)

- Det er ikke en god ide at vække børn, når de sover middagslur!

Sådan har forældre, pædagoger og dagplejere fået at vide af eksperter i flere år, men det er helt forkert, lyder det nu fra to andre søvneksperter.

En af dem er Jesper Brandt Andersen, der er privatpraktiserende børnelæge og forfatter til bogen Barnets sygdomme.

Han mener, at det er gået over gevind, når man lader børnene sove så meget, som de kan om dagen, og at det i mange tilfælde går ud over nattesøvnen.

- Det er en forfejlet politik. Den går imod børnenes fysiologiske søvnbehov, siger Jesper Brandt Andersen.

- Jeg oplever mange børn, der sover mellem to og fire timer i daginstitutionen, og så er vi derude, hvor det kan betyde noget for deres nattesøvn, siger han.

I en ny undersøgelse fra FOA siger otte ud af 10 dagplejere og ansatte i vuggestuer, at de oplever, at forældrene ønsker at bestemme, hvor lang middagsluren skal være.

Og det er forældrene i deres gode ret til. Det er nemlig dem, der har det fulde overblik over, hvor meget barnet sover. Derfor er det på tide, at forældrene får magten over deres børns søvnvaner, siger Jan Ovesen, der er læge og specialist i søvnmedicin på CFR Hospitaler i Skørping:

- Mange vækker deres børn om morgenen, og det tager de ikke skade af. Derfor må man også gerne vække børnene om dagen, siger han.

Kritikken fra to de læger falder ikke i god jord hos søvnforsker Søren Berg fra Universitetet i Lund i Sverige.

- Jeg plejer at sige: Lad børnene sove så længe, som de vil. Børn er faktisk i stand til at regulere deres søvnbehov meget naturligt, siger han.