Mindre bæltetvang i Trekantområdet: Gennemsigtige vægge er en del af opskriften

Det giver færre bæltefikseringer, når patienter og behandlere kan se hinanden, viser erfaringer fra Vejle.

Det nye psykiatriske sygehus i Vejle åbnede den 3. februar i år. Den rummer blandet andet en hal. (Foto: Lasse Hyldager Foto © Hyldager Fotografi)

Mens antallet af bæltefikseringer stiger på landsplan, så havner psykiatriske patienter fra Vejle, Kolding og Fredericia nu sjældnere i bælte, når de er indlagte.

Mens der i 2016 fra februar til juli blev brugt bæltetvang 98 gange på psykiatriske patienter i Trekantområdet, så var det kun nødvendigt i 45 tilfælde i samme periode i 2017, viser de seneste tal fra psykiatrisk sygehus i Vejle.

Reduktionen skyldes blandt andet bedre uddannelse af personalet og rammerne på den nybyggede psykiatriske afdeling i Vejle, der for et halvt år siden åbnede og erstattede den gamle afdeling for psykiatriske patienter i området.

Det vurderer Peter Jezek, oversygeplejerske på Vejle psykiatrisk sygehus.

- Der er større gennemsigtighed i afdelingerne, hvor personalet og patienterne har meget større kontakt og visuelt kan se hinanden. Det skaber tryghed for patienterne, og personalet kan altid se, hvis en patient får det dårligere, siger han.

Flemming Leer Jakobsen, lokalformand for foreningen Sind i Vejle, er glad for udviklingen.

- Det er et knaldgodt stykke arbejde, de har lavet på psykiatrisk afdeling. Det viser bare, at selvom psykiatrien er hårdt presset, så har den nogle utroligt dygtige medarbejdere, mener han.

Det nye psykiatriske sygehus i Vejle har 76 faste sengepladser samt otte akutpladser på den psykiatriske skadestue, og alle pladser har været fuldt besat siden åbningen for et halvt år siden.

Facebook
Twitter