Minister om forældres kamp, når børn får en diagnose: Det er beskæmmende

Børne- og socialminister Mai Mercado (K) langer ud efter kommunernes indsats efter forældre og foreningers kritik af behandlingen af deres adhd- og autisme-ramte børn.  

Børne- og socialminister Mai Mercado (K) mener ikke, at kommunerne løser deres opgave med at tage vare på forældre til børn med adhd eller autisme. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Der er store problemer med de systemer, der er sat i verden for at hjælpe familier, der har børn med adhd- eller autismediagnoser.

Det erkender børne- og socialminister Mai Mercado (K), der sagtens kan genkende de udfordringer, som en række forældre har fortalt til DR, at de står over for i forbindelse med deres børns diagnoser.

Forældrene presses ud i at fungere som socialrådgivere, jurister og eksperter, fordi de enkelte instanser ikke taler sammen, lyder kritikken, som ministeren godt kan genkende.

- Næsten dagligt bliver jeg på de sociale medier mødt med familier, der fortæller, hvor vanskeligt, det er, siger Mai Mercado.

- Og jeg kan levende sætte mig ind, at det er en sorgens dag at opdage, at ens barn har et handicap. Det er oven i næsten ubærligt og ikke til at forestille sig, at dem, man faktisk troede skulle være ens sparringspartner, bliver dem, man kæmper med, siger hun.

Forældre føler sig tyndslidte

Flere forældre har fortalt, hvordan kampen mod systemet faktisk er værre end udfordringerne ved barnets diagnose, og det dilemma har Mai Mercado forståelse for.

- Det kan ikke være rigtigt, at der er så mange familier, der føler sig tyndslidte. Det er beskæmmende. Det skal aldrig være sådan, at kampen mod systemet næsten bliver en større udfordring end det at få et handicappet barn, siger hun.

Læs eksempler på familiernes problemer herunder.

Ansvaret for problemerne skal dog placeres hos kommunerne, mener ministeren.

- Kommunerne skal steppe op og sikre, at der bliver givet den rette omsorg og hjælp fra starten af. Det skal være sådan, at i mødet med kommunen bliver man tryg og taget hånd om, siger Mai Mercado.

I Kommunernes Landsforening er Joy Mogensen (S) formand for socialudvalget, og hun genkender billedet af forældre, som kæmper for deres børn.

- Men det er bestemt en kamp, vi gerne vil kæmpe med forældrene. Vi er dog udfordrede, for antallet af børn, der får diagnoser, er fordoblet på syv år, og det har gjort det meget svært for kommunerne at følge med, siger hun.

De kommunale systemer er under massivt pres

Når et barn og en familie skal have hjælp, er der ofte mange instanser i sving.

- Jeg mener, at systemet er sat under massivt pres de seneste år. Vi har ikke fået ressourcer til at følge med, og de kommunale medarbejdere knokler, siger Joy Mogensen.

Det er Mai Mercado dog ikke enig i. Hun mener, at redskaberne til en helhedsorienteret indsats fra kommunernes side allerede er til stede.

Hun opfordrer til, at kommunerne øger opmærksomheden på en helhedsorienteret indsats over for borgerne fra start af, så de ikke oplever at blive kastet rundt i systemerne.

- Der er intet til hinder for, at kommunerne tænker helhedsorienteret og samler de forskellige dele af forvaltningen, siger hun.

Fra Kommunernes Landsforening lyder det dog fra Joy Mogensen, at udviklingen og arbejdsbyrderne er vokset så hurtigt, at der er ting, som kommunerne ikke har kunnet følge med til.

- Systemet prøver at følge med udviklingen, men det kan blive bedre. Heldigvis er der kommet mere opmærksomhed på det, og vi vil gerne kæmpe sammen med forældrene, for vi skal have vores børn og unge godt i gang med livet, siger Joy Mogensen.

Facebook
Twitter