Mountainbikes hærger naturen

Et fredet dige ved Horsens er blevet ødelagt af mountainbike-entusiaster, der ikke overholder reglerne. Det har nu fået Naturstyrelsen til at gribe ind.

Flere og flere hopper med på mountainbike-bølgen. Det går ud over naturen, mener Naturstyrelsen.

Når solen skinner er det fedt at hoppe på mountainbiken og tage en tur på skovstierne. Men for mange mountainbike-entusiaster kniber det med at opføre sig ordentligt i naturen.

I hvert fald har Naturstyrelsen i Trekantområdet måttet afspærre det fredede dige ved Boller Nederskov ved Horsens for at forhindre cyklisterne i at fræse jorden op.

Styrelsen har - blandt andet med skiltning - forsøgt at holde rytterne væk, men uden held. Så nu er de nødt til at tage de andre metoder i brug, fortæller Gert Hougaard, der er Kulturhistoriker ved Naturstyrelsen Trekantområdet.

- I første gang forsøgte vi at lægge noget træ i vejen, men de blev lynhurtigt fjernet igen af rytterne. Nu har vi stillet nogle store træklodser og træstammer i vejen, så man overhovedet ikke kan køre på diget, siger han.

Gert Hougaard understreger at Naturstyrelsen faktisk har haft et rigtig godt samarbejde med de organiserede mountainbikekørere, men at det er de mere uorganiserede der er problemet.

Mountainbikere ærgres

Det er ikke kun Naturstyrelsen, der er trætte af den ravage, som jernhestene skaber. I mountainbike-kredse tager man også dybt afstand fra de destruktive ryttere og håber, at de brodne kar ikke får konsekvenser for de, der overholder reglerne.

- Vi bliver kede af det, hvis der kommer flere restriktioner og forbud på grund af hensynsløse mennesker, der ødelægger det for os andre. Vi ser desværre en del både cyklister og andre brugere af skoven, der ikke viser hensyn, skriver mountain-biker Tommy Rybka i en kommentar på P4 Trekantens facebook-side.

Han er instruktør hos DGI og Danmarks Cykle Union. Han fortæller, at begge organisationer lægger stor vægt på, hvad der er god stil, når man cykler i naturen.

- I de organiserede klubber gør vi meget for at uddanne og oplyse vores medlemmer i, hvordan vi må færdes - både overfor nye medlemmer og trænere. Jeg har kørt på mountainbike i små 30 år. Det er desværre nødvendigt, at vi bliver bedre til at oplyse om, hvad der er lovligt og god opførsel, skriver han videre.

Han er dog glad for det samarbejde, som de organiserede mountainbikere har med Naturstyrelsen.

Dyrt at fikse

Det er ikke kun fordi, det ser grimt ud, at Naturstyrelsen har været nødt til at gribe ind over cykelbanditterne. Det kan nemlig koste Naturstyrelsen i Trekantområdet dyrt, hvis de ikke gør noget drastisk for at få mountainbikere til at holde sig væk fra fredede fortidsminder.

- Vi er som lodsejere forpligtede til at beskytte de her diger. Hvis de bliver beskadigede, så er det os, der skal betale. Diget ved Boller Nederskov er meget slemt beskadiget, og derfor må vi tage det her drastiske skridt for at undgå en stor udgift, siger Gert Hougaard.

Det er ikke første gang, at naturen er blevet hærget af mountainbikes. Sidste år blev en gravhøj i Tisvilde skov så skadet af mountainbike-kørsel at det kostede 130.000 kroner at renovere den.

Naturstyrelsen i trekantområdet har et samlet budget på 60.000 kroner til pleje af i alt 500 fortidsminder.

Diget ved Boller Nederskov kan stadig benyttes af gående, løbende og cyklende - der løber nemlig en sti langs diget som dog ikke har den store interesse hos mountainbikere, fortæller Gert Hougaard.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter