MRSA: Landbo-barn frarådet at holde børnefødselsdag

Frygten for MRSA har taget overhånd, og der er flere eksempler på overreaktioner, mener landboformand.

Er det trygt at sende sit barn til fødselsdag på en svinefarm, hvor der kan være MRSA? Landmændene oplever stigende frygt, men slå koldt vand i blodt opfordrer en overlæge og en forsker. (© Colourbox)

Frygten for den resistente svinebakterie MRSA er blevet så stor hos befolkningen, at det går ud over de landmænd, der passer svin.

Det er gået helt over gevind med den offentlige omtale af MRSA-bakterien, siger formanden for Jysk Landbrug, Bjarne Larsen. Han kender til flere kolleger, der har oplevet voldsomme reaktioner fra omverdenen.

- Det her er det værste, jeg har oplevet i mine fire år som formand. Det her rammer langt ind i de familier, der driver landbrug med svineavl, siger han til JydskeVestkysten.

Frarådet at holde børnefødselsdag

- En far fortæller for eksempel at hans søn i skolen har fået at vide, at det vil være uheldigt, hvis han tager sine klassekammerater med hjem til børnefødselsdag, fortalte Bjarne Larsen i morges på P4 Trekanten. Han kender også til, at en fraskilt landmand er blevet afkrævet en attest på, at han er fri for MRSA, som betingelse for at se sit barn.

Bjarne Larsen er slet ikke overrasket over de voldsomme reaktioner, som han har mødt. Han finder reaktionerne helt naturlige, efter den dækning, som MRSA har fået i medierne.

 

- Det er drevet af nogle personer, som måske nok har faglig indsigt omkring tingene, men som efter min mening kammer fuldstændig over, siger Bjarne Larsen.

Mange andre ting i MRSA end blot svin

Ledende overlæge på Sygehus Lillebælt i Vejle, Jens Kjølseth Møller, kan godt forstå, at landmændene er trætte af det.

- Det der altid går galt er, at man fokuserer på en del af et større problemområde. MRSA er meget mere komplekst end noget med svine-MRSA og landmænd. Der er andre ting i det, siger den ledende overlæge.

Ifølge ham kan man trygt sende sine børn til fødselsdag hos klassekammerater, der bor på en gård med svin.

Respekter almindelig hygiejne

- For det første, så er denne her MRSA-type kun en af mange i samfundet, så det er naivt at tro, at man kan beskytte sig. Det er klart, at der er nogle ting, som man som almindelig borger bør respektere omkring almindelig hygiejne, siger Jens Kjølseth Møller.

Det er ikke kun lægen fra Sygehus Lillebælt i Vejle, der maner til besindighed.

Meget lille smitterisiko

Poul Bækbo, der er forskningschef ved Videnscenter for Svineproduktion under Landbrug og Fødevarer, der landbrugets interesseorganisation, betegner risikoen for at familiemedlemmer, der bor ejendomme med svinebesætninger som meget lille.

- Vi ved fra danske undersøgelser, at de husstandsmedlemmer, der bor på ejendommene med svinebesætninger stort set aldrig selv er bærere af bakterien. Så risikoen er lille, men kan ikke udelukkes fuldstændigt, sagde han i sidste uge til DR Sjælland.

Her blev en landmand mødt af naboprotester og frygt for MRSA, da hans planer om en udvidelse af gården skulle godkendes af det lokale byråd.