Mustafa vil bidrage til lokalsamfundet: Jeg stiller op til byrådet

Nye Borgerlige vil fratage 360.000 udlændinge stemmeret ved kommunalvalg. Helt forkert, mener Mustafa Sayegh, der er kandidat for Venstre i Kolding.

Mustafa Sayegh mener, at valgret betyder meget for integrationen.

Mustafa Sayegh er libanesisk statsborger og bor i Kolding. Nu stiller han op til byrådet for Venstre

- Hvis man ikke deltager i samfundet, så er der ingen grund til at være her i landet, groft sagt. Engagement er en nødvendighed for at kunne deltage, siger Mustafa Sayegh.

Han er 32 år og til november stiller han for første gang op for partiet Venstre til byrådet i Kolding.

Han er født i Libanon og kom til Danmark, da han var et halvt år gammel. Han voksede op i Ribe og bor nu i Kolding med kone og barn. Han valgte gennem sin ungdom at beholde sit libanesiske statsborgerskab, men har nu søgt om et dansk og regner med at få det i 2018.

Man lærer noget om samfundet, hvis man deltager

Og hvis et forslag fra Nye Borgerlige om, at udlændinge ikke længere skal have lov til at stemme til kommunal og regionalvalg og heller ikke må stille op som kandidater, får flertal, ville det ramme Mustafa Sayegh.

I dag er der cirka 360.000 udlændinge i Danmark, som ikke kan stemme til Folketingsvalg, men som er velkomne ved stemmeurnerne til regional- og kommunalvalgene.

Mustafa Sayegh mener, det er vigtigt, at udlændinge kan stemme dér.

- Man lærer jo en masse om samfundet, hvis man deltager i det ved at tage stilling og afgive sin stemme. På den måde betyder valgretten meget for integrationen. Hvis man ekskluderer folk, så risikerer man at skubbe dem væk, siger han.

Det handler jo ikke om hvilket statsborgerskab, man har. Der er danske statsborgere, der slet ikke bidrager til demokratiet, som måske endda opildner til had.

Mustafa Sayegh

Og det var ikke en svær beslutning for Mustafa Sayegh at stille op for Venstre til kommunalvalget den 21. november.

- Jeg har egentlig altid været politisk interesseret, så det var meget naturligt for mig at stille op, siger han.

- Det handler jo ikke om hvilket statsborgerskab, man har. Der er danske statsborgere, der slet ikke bidrager til demokratiet, som måske endda opildner til had. Så det er lysten til engagement og til at bidrage til demokratiet, der betyder noget, siger Mustafa Sayegh.

Vigtigt at være et forbillede

Det er dog kun cirka hver tredje udenlandsk statsborger i Danmark, der rent faktisk stemmer til valgene. Det siger forsker i lokaldemokrati Yosef Bhatti fra VIVE - Det nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd.

- I 2013 var det kun 34 procent af de udenlandske statsborgere, der deltog i kommunalvalget mod cirka 75 procent af de danske. Så de udenlandske stemmer er altså cirka halvt så hyppige som de danske, siger Yosef Bhatti.

Netop den oplysning synes Mustafa Sayegh er vigtig.

- Måske kan jeg være et forbillede og være med at til motivere folk til at deltage i det lokale demokrati, hvem ved, siger han.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på trekanten@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.