Naturfredningsforening vil forbyde bilvask i indkørslen

Når der skal fjernes fugleklatter og udsplattede insekter fra bilen, så skal det foregår i vaskehaller, mener Danmarks Naturfredningsforening. Men Naturstyrelsen afviser et forbud.

Vask bilen i vaskehallen. Sådan lyder ønsket fra kommune og Danmarks Naturfredningsforening. Det handler om at skåne miljøet fra snavs og sæbe. (© Colourbox)

Hvis du overvejer at udnytte dagens solskinsvejr til at tage bikini på og få vasket bilen i indkørslen, så kan det være en god idé at genoverveje projektet.

Det går nemlig ud over natur og miljø, hvis du vasker din bil i indkørslen, advarer Danmarks Naturfredningsforening.

Vandet fra bilvasken løber ud i din egen have eller i kloaksystemet, fortæller Bente Villumsen, der er miljøpolitisk medarbejder i Danmarks Naturfredningsforening.

- Det er fordi, at alt den snavs, der er, og alt det sæbe, som vi også bruger, løber direkte ud i naturen. Det er ikke særlig godt, siger hun.

Styrelse: Et forbud er ikke vejen frem

Derfor ser foreningen helst, at der indføres et forbud mod bilvask hjemme på matriklen.

Men det er ikke nødvendigt med et forbud, siger Vibeke Plesner, der er funktionsleder i Naturstyrelsen. Hun mener, at bilejernes adfærd allerede har ændret sig:

- For få år siden hældte folk maling og alle mulige kemikalier i kloakken, men der har vi så via almindelige kampagner fået indarbejdet gode vaner, siger hun.

Nye undersøgelser er nødvendige

Danmarks Naturfredningsforeningen vil også have Naturstyrelsen til at lave en ny undersøgelse af, hvor skadeligt bilvask egentligt er for natur og miljø.

Den sidste undersøgelse fra 2004 duer nemlig ikke, siger Bente Villumsen, for meget har ændret sig inden for vandafledningen siden dengang.

Men heller ikke det, er der brug for, mener Vibeke Plesner fra Naturstyrelsen:

- Jeg tror ikke, at der er store ændringer i miljøbelastningen.

Kommune bakker op men vil ikke et forbud

Heller ikke Vejle Kommune er glad for bilvask hjemme i indkørslen.

Her fraråder man at vaske bilen derhjemme, fortæller ingeniør i Miljø og Teknik Morten Schmidt:

- Vi har også den holdning, at det ikke bør foregå. Man bør vaske sin bil det rigtige sted, siger han og understreger, at det rigtige sted er i en vaskehal.

Morten Schmidt afviser ligesom Naturstyrelsen dog, at der indføres et egentligt forbud:

- Det er bedre at oplyse borgerne og fortælle om konsekvenserne af det, siger han.

Vejle Kommune har tidligere kørt kampagner for at oplyse bilejerne om, at de skal vælge en vaskehal. Kommunen håber på at finde ressourcer til en ny kampagne i 2015.