Nedskydning af fredet rovfugl chokerer

En rød glente er blevet skudt ned med ulovlige hagl i en skov syd for Vejle. Rovfuglen er totalfredet, og nedskydningen er derfor meldt til politiet.

Ulovlige hagl er blevet anvendt til at skyde en rød glente, der er en totalfredet rovfugl. Dansk Ornitologisk Forening har nu meldt sagen til politiet. (Foto: Dave Hamster @flickr)

En alvorlig hændelse har fundet sted i en skov syd for Vejle. Et eksemplar af den totalfredede rovfulg, en rød glente, er fundet død af en ornitolog.

Obduktionen af fuglen har vist, at fuglen er blevet skudt med seks blyhagl. Men de er ifølge våbenloven strengt forbudte at benytte og har været det siden 1996.

Derfor er hændelsen nu meldt til Syd- og Østjyllands Politi.

Ornitolog er forfærdet

Biolog Knud Flensted fra Dansk Ornitologisk Forening (DOF) er forfærdet over nedskydningen:

- Det her er ualmindelig alvorligt. Den røde glente er en af vores mest sårbare og truede ynglefugle, og der er kun omkring 100 til 150 par i hele landet. Det er en art, der har været tæt på udryddelse i Danmark, siger han.

En totalfredning beskytter og fremmer bestande, der har oplevet en kraftig tilbagegang, og det er miljøministeren, der afgør, hvilke arter der må jages.

Kan være en hadforbrydelse

Den røde glente er truet i hele Europa, fortæller DOF. Især i Syd- og Mellemeuropa, hvor bestanden er nedadgående. Dog er bestanden vokset i Danmark de seneste år.

Selvom det før i tiden har været jægere og landmænd for vane at jage rovfuglen, giver det ikke nogen mening at indstille sigtekornet på den røde glente, da den kun sætter næbet i småvildt og døde dyr:

- Det er et kæmpe mysterium, hvem der har dræbt fuglen. Den røde glente truer ikke noget, som et menneske kunne være interesseret i at beskytte. Enten er det en ren hadforbrydelse mod rovfugle, eller også har man forvekslet den med noget, man godt må skyde, siger Knud Flensted.

Flere overtrædelser af jagtloven

I Vejle finder man ifølge DOF landets tætteste bestand af røde glenter. Siden 2006 har Vejle Kommune haft ansvaret for at øge bestanden af den truede rovfugl i området, og derfor er kommunens naturforvaltning også forbløffet over hændelsen:

- I befolkningen er der generelt en stor stolthed over, at egnen huser mange røde glenter. Det er en populær rovfugl, fordi den er smuk, tillidsfuld og meget let at iagttage, siger Bo Levesen fra afdelingen for Teknik og Miljø i Vejle Kommune.

For Knud Flensted bliver sagen endnu mere alvorlig af, at gerningsmanden er trængt ind på privat grund for at nedlægge det forbudte bytte.

Døde af indre blødninger

Det er endnu uvist, hvornår den totalfredede røde glente er blevet skudt. Obduktionen viser nemlig, at fuglen ikke døde med det samme.

Der kan være gået alt mellem 10 timer og to dage, oplyser DTU Veterinærinstituttet, som har foretaget obduktionen, til DOF.

Glenten, der var en hun, blev fundet cirka 10 meter fra sit redetræ på vej hen for at lægge æg og døde ifølge obduktionsrapporten af indre blødninger.

Facebook
Twitter