Nermins søn døde efter benlås: Nu lægger hun sag an mod Kriminalforsorgen

Alle fortjener en retfærdig behandling, og derfor fortjener min søns sag også at blive retfærdiggjort, siger Nermin Kalkan.

Nermin Kalkan har i syv år kæmpet for at få placeret ansvaret for sønnens død, efter tumult i Kolding Arrest. (Foto: © Steffen Lübbert terpling, DR P4 Trekanten)

Der skal placeres et ansvar for, at 23-årige Ekrem Sahin for syv år siden døde efter at have været lagt i benlås i Kolding Arrest.

Det mener familien, der nu vil anlægge en civil retssag mod Kriminalforsorgen.

Den 23-årige blev lagt i benlås under noget tumult i arresten. Kort tid efter fik han hjertestop og døde tre dage senere på Odense Universitetshospital.

Tidligere har anklagemyndigheden afgjort, at fængselsfunktionærerne ikke gjorde noget strafbart. Men gennem de sidste syv år har moderen, Nermin Kalkan, kæmpet for at få placeret et ansvar for dødsfaldet.

- Jeg mener, at alle fortjener en retfærdig behandling, og derfor fortjener min søns sag også at blive retfærdiggjort, siger Nermin Kalkan.

Advokat: Betjente brugte benlås forkert

Advokat Tobias Stadarfeld Jensen repræsenterer familien i en kommende erstatningssag, og han er overbevist om, at Kriminalforsorgen bærer et ansvar for den 23-årige dansk-tyrkers død i arresten.

- Kriminalforsorgen har ikke gjort nok i den her sag. Det har de simpelthen ikke, siger han.

Advokaten mener, at fængselsbetjentene brugte benlåsen forkert, da Ekrem Sahin døde.

For eksempel blev han lagt i benlås, selv om han allerede havde håndjern på.

- Og så har man holdt ham i benlåsen i mellem 10 og 15 minutter, det er svært præcist at fastslå. Der har man holdt ham, mens flere personer pressede på hans ben, fortæller Tobias Stadarfeld Jensen.

Familien har haft dele af sønnens hjerne og hjerte til obduktion i Tyrkiet.

- Resultatet herfra støtter retslægerådets og rigshospitalets hjertecenters konklusion, at hans dødsårsag kunne være iltmangel, og at han ikke kunne trække vejret under fikseringen, forklarer Nermin Kalkan.

Familien søger om retshjælp

Advokat Tobias Stadarfeld Jensen har søgt om retshjælp til den økonomiske dækning af erstatningssagen, og han forventer, at familiens omkostninger til en erstatningssag vil blive dækket.

Ekrem Sahins mor synes, det har været syv lange års kamp mod de danske myndigheder.

- Jeg har ikke oplevet et samarbejde. Jeg har kæmpet hårdt ved siden af min sorg for at få belyst sagen, og jeg kæmper stadig, siger hun.

Anne Marie Heckscher er områdeleder for Kriminalforsorgen Syddanmark. I en kommentar til sagen skriver hun i en mail til DR Trekanten:

- Det var tragisk, at den unge mand døde i vores varetægt og noget, der berører Kriminalforsorgen dybt. Nu afventer vi, om der kommer et sagsanlæg.