Ninna skal hjælpe danskere i sorg: Ny telefonlinje åbner i dag

Det Nationale Sorgcenter åbner nyt tilbud, der har åbent alle ugens dage.

Tidligere chefsygeplejerske Ninna Vedel Friis på Sorglinjens kontor på Det Nationale Sorgcenter i København. (Foto: Tariq Mikkel Khan © Scanpix)

Mister du et familiemedlem eller nære venner, udløser det en sorg, som kan være næsten ubærlig.

At tale om det kan hjælpe, og derfor åbner Det Nationale Sorgcenter i dag en sorgtelefon til alle, der har mistet. Her kan man snakke eller chatte med frivillige, som står klar til at lytte til ens sorg.

En af de frivillige ved telefonen er 71-årige Ninna Vedel Friis, som i mange år var chefsygeplejerske på Vejle Sygehus.

- Jeg mistede min mand, Mogens, for to år siden. Den proces og den hjælp, jeg har fået fra familie og venner, og den måde jeg selv har håndteret det på, tænkte jeg kunne være en god baggrund at have til at hjælpe andre i en lignende situation, siger Ninna Vedel Friis, som i dag bor i København.

Hun har selv haft meget stor glæde af, at venner og familie har lyttet til hende og hjulpet hende videre.

- Alle har stillet op og inviteret mig ud og rejse og til middag. Hele tiden har vi kunnet tale om Mogens, og vi har kunnet græde og grine sammen. Den helt store hjælp var, at jeg havde nogle at tale med. Det var en fantastisk hjælp, og det er det stadig. Vi taler jo stadig om Mogens.

200.000 med 'ny sorg' hvert år

Ninna Vedel Friis regner med, at hun kan bruge sine egne erfaringer til at blive en dygtig lytter. Hun ved nemlig, hvor vigtig samtalen kan være.

- Jeg tror, at den helt store forskel er, at jeg har været i den situation, som de mennesker, der ringer ind, er i. Det at miste en ægtefælle er så omvæltende og katastrofalt, at man simpelthen ikke forstår det. Den følelse og desperation er svær at forstå for andre, der ikke har prøvet det.

Ifølge Det Nationale Sorgcenter dør mellem 50-55.000 mennesker hvert år i Danmark. I gennemsnit vurderes det, at fire mennesker efterlades i sorg for hvert dødsfald. Årligt oplever mere end 200.000 altså en ’ny sorg’.

Ninna Vedel Friis mistede selv sin mand Mogens for to år siden. (Foto: Tariq Mikkel Khan © Scanpix)

Det nationale sorgcenter har i ti år drevet en sorglinje for unge, der har mistet forældre, søskende eller andre nærtstående. Det er den rådgivning, som fra i dag bliver udvidet til at gælde sorgramte i alle aldre. Og de frivillige kan hjælpe med at give håbet tilbage, mener centrets direktør Preben Engelbrekt.

- At tale med en frivillig, der har stået i en tilsvarende situation er med til at give håb om, at det faktisk er muligt at få et godt liv igen, for det er de frivillige jo lyslevende eksempler på, siger Preben Engelbrekt.

Telefonen og chatten vil være åben mellem klokken 17.00 og 21.00 alle ugens dage året rundt.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter