Nu skal sagen for retten: Blev Karsten fyret fordi han var for fed?

Karsten Kaltoft mener, at Billund Kommune fyrede ham på grund af hans 165 kilo.

Karsten Kaltoft er i dag en del kilo lettere og arbejder nu som lastbilchauffør. (© DR)

Blev en 165 kilo tung dagplejer i Billund reelt fyret i 2010, fordi han var for fed?

Den sag skal retten i Kolding i dag tage stilling til, og dens afgørelse kan få stor betydning for mange andre end dagplejeren i Billund.

- Det er grundlæggende et spørgsmål, om man kan opsiges, fordi ens arbejdsgiver siger, at man skal tabe sig, hvis man i øvrigt kan passe sit arbejde, siger Dennis Kristensen, der er formand for dagplejeren Karsten Kaltofts fagforening, FOA.

Blev chauffør i stedet for dagplejer

Efter 15 år som dagplejer, blev Karsten Kaltoft tvunget til at skifte job, da han blev fyret for godt og vel fem år siden.

I dag arbejder han som lastbilchauffør, og han ser frem til, at der inden for de næste otte uger kommer en afgørelse i den gamle sag.

- Efter det lange forløb er det rart, at der nu kommer en afgørelse, siger han.

Og det har været et langt forløb. Karsten Kaltoft blev fyret af Billund Kommune i 2010, og FOA anlagde sag mod kommunen allerede i 2011.

Siden da har sagen været for EU-domstolen, som har afgjort, at ansatte ikke blot kan fyres, fordi de er overvægtige. Det er diskrimnation, siger EU-dommerne.

I dag genoptager Retten i Kolding så sagen, men før EU-dommen kan bruges af FOA og Karsten Kaltoft, skal de bevise, at den tidligere dagplejer blev fyret, fordi han er overvægtig - også selv om det ikke stod på den fyreseddel, han fik stukket i hånden den 22. november 2010.

Begrundelse var faldende børnetal

Kommunernes Landsforening, som repræsenterer Billund Kommune i sagen, har tidligere afvist, at dagplejeren blev fyret på grund af fedme. Det var i stedet på grund af faldende børnetal, at der skulle fyres én dagplejer.

Og det er netop også det, som er et argument fra FOA's side. Kommunen fyrede nemlig kun én ud af 135 dagplejere, og derfor mener de ikke, at den begrundelse holder.

Karsten Kaltoft er i hvertfald ikke i tvivl, om at det var hans vægt, der gjorde udslaget. To uger inden fyringen, havde han fået et tilbud fra kommunen om at dyrke fitness, men det tog han ikke imod.

Derfor føler han sig sikker i sin sag, og derfor har sagen været vigtig for ham.

- Sådan startede det, men efterhånden som det har udviklet sig, så er sagen også blevet vigtig for mange andre - både i Danmark og i hele Europa, siger han.

Ankesag på vej i landsretten

Dommen i byretten falder først om flere uger, men FOA forventer, at sagen også bliver anket til landsretten, ligemeget hvem, der vinder den.

For fagforeningens vedkommende og hele det danske arbejdsmarked, er det nemlig en vigtig sag, lyder det fra Dennis Kristensen

- Vi får flere og flere overvægtige, og derfor er det en sag, der er værd at få afprøvet - også af principielle årsager, siger formanden.

Et års løn i erstatning

Hvis Karsten Kaltoft vinder kan han få en erstatning, der svarer til et års løn, og selvom han er glad for sit nye arbejde og udsigten til en erstatning og en pose penge, så ville han egentlig gerne have undværet det hele.

- Jeg ville da hellere have været dagplejer, og det havde jeg nok også været, hvis det her ikke var sket, siger han.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk