Nu skal vi have insekter til middag

Det kan meget vel være insekter, der står på menuen indenfor få år, vurderer flere forskere.

Bi-larver, som dem forrest til venstre, kan være noget af det, der skal serveres i de danske hjem i fremtiden, mener forskere. (Foto: Peter Dalsgaard Thomsen © DR Trekanten)

Lyder det lækkert med en myrebøf til aftensmad eller sprøde græshopper som aftensnack?

Forskere mener, at vi indenfor meget få år kan finde larver og græshopper i køledisken ved siden af okse og svin.

En af dem er biolog ved Teknologisk Institut, Lars Lau Heckmann, der forsker i insekter som fødevare.

- Insekter bliver allerede markedsført i både Belgien og Holland. Indenfor tre og fem år vil vi også se dem i de danske butikker, siger han.

Bi-larver på konference

Idéen om, at vi i fremtiden skal guffe insekter har også vakt interesse hos biavlerne rundt om i landet. I morgen mødes biavlerne fra Vejle, Kolding, Fredericia og Vestfyn på en konference i Middelfart.

Her skal de blandt andet smage på bi-larver i pandekager og høre om, hvordan insekter kan bruges i madlavningen.

Det er biavler Johannes Larsen fra Børkop, der står bag det kulinariske indslag.

- Det ville være dejligt, hvis vi i fremtiden kunne komme af med nogle af vores larver til restauranter eller andre. I dag smider vi dem bare ud eller fodrer dem til hønsene, siger han.

Han er ikke i tvivl om, at danskerne i fremtiden også vil servere for eksempel larver derhjemme.  Danskerne vil elske insekter

Og danskerne skal nok tage insekterne til sig, mener madsociolog Jon Fuglsang fra Professionshøjskolen Metropol. Det vil bare tage lidt tid, siger han.

- Danskerne tager ikke insekterne til sig lige med det samme. Men vi vil se, at restauranter får dem på menukortet. Derefter vil de langsomt sprede sig, forudser han.

På verdensplan er der allerede to milliarder mennesker, der spiser insekter. Danskerne er ikke bange for smage på krybene, når de er i udlandet, fortæller Jon Fuglsang. Han forudser, at krybene vil krible ind i køkkenerne indenfor ti år.

- Vi er ikke bange for at udfordre sig selv kulinarisk. Så hvis insekterne falder i danskernes smag, så skal de nok få en plads i køleskabet, siger han.

Spis myrer for miljøets skyld

Og det er vigtigt, at vi tager insekterne til os, forklarer biolog Lars Lau Heckmann.

De små kræ er nemlig både sunde og billige at producere. Samtidig udleder de ikke nær så meget CO2 som køer eller svin.

- De er bygget til at bo mange på meget lidt plads. De indeholder masser af protein, og derfor kan vi producere meget protein på meget mindre plads end det kræver at have for eksempel køer, siger han.

Teknologisk Institut er med i et samarbejde med Københavns Universitet, Danmarks Tekniske Universitet og Nordic Food Labs. Sammen vil de sætte mere fokus på insekter i mad.