Ny rapport: Mere gødning løb ud i havet ved storbrand end først antaget

Omkring 4.000 tons kvælstof løb ud i havet ved storbranden på Fredericia Havn. Det er betydelig mere end tidligere anslået.

Tanke med gødning og palmeolie kollapsede ved storbranden sidste år på havnen i Fredericia, hvor gødning løb ud i havet. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Der er stor uenighed om, hvor meget gødning, der løb ud i Lillebælt ved en storbrand på havnen sidste år.

En ny analyse lavet for Fredericia Kommune viser, at der slap betydelig mere kvælstof ud, end det blev anslået i en tidligere rapport. Det kan have betydning for havmiljøet.

Det var Dangødnings tank med flydende gødning, der kollapsede under branden. En analyse fra Dansk Miljørådgivning, som Dangødning tidligere har fået lavet viste, at der løb mellem 1.200 og 2.800 tons kvælstof ud i havet.

En nye analyse fra Niras lavet for Fredericia Kommune viser, at tallet snarere er over 4.000 tons.

De nye oplysninger kan måske betyde ændringer i Fredericia kommunes anbefalinger til Miljøstyrelsen, siger chefjurist i Fredericia Kommune Henrik Melchior Olsen.

- Vi er nødt til at forelægge de her nye oplysninger for vores rådgiver Stig Markager fra Aarhus Universitet, som skal vurdere, hvilken betydning de har i forhold til miljøskadereglerne, siger Henrik Melchior Olsen.

Dangødnings medejer,Danish Agro, skal have tid til at læse rapporten igennem, siger kommunikationsdirektør Søren Møgelvang Nielsen.

- Vi har godt set, at der er kommet de her vurderinger fra Niras. Vi skal have lidt tid til at dykke ned i materialet og se, hvad de lægger til grund for deres vurderinger for at forstå, hvad de baserer sig på, siger han.

Ansvaret for storbranden er endnu ikke placeret.

Facebook
Twitter