Ny robot tager sig af hverdagskirurgi

Operationsrobot har haft første arbejdsdag på Kolding Sygehus. Den tager sig af ikke-livstruende sygdomme og giver færre gener og smerter for patienterne.

Indtil i dag har robotter på danske sygehuse mest stået for operation af kræftsygdomme, men i dag trækker en ny robot i arbejdstøjet i Kolding. Den skal tage sig af ikke-livstruende sygdomme. (© Fotograf Charlotte Dahl)

Robotter på de danske sygehuse er ikke et særsyn. Normalt bruges robotter til kræftbehandling, men en ny robot på Kolding Sygehus får andre arbejdsopgaver.

Robotten skal nemlig tage sig af hverdagssygdomme, som for eksempel når kvinder skal have fjernet livmoder eller cyster på æggestokke, når der er brug for indgreb ved broksygdomme, fjernelse af galdeblære eller hvis der skal laves småoperationer i mavetarmkanalen.

- Det er en stor dag og en stor glæde at kunne tilbyde patienterne de bedste forhold, siger ledende overlæge på afdelingen for kvindesygdomme og fødsler, Annemette Lykkebo.

Normalt ville læger foretage en kikkertoperation, men ved hjælp af robotten bliver operationen mindre indgribende og mere præcist udført.

- Det er godt for patienten. Han eller hun heler hurtigere efter robotoperation og har færre smerter. Det er mere skånsomt, man kan stoppe blødninger straks og det betyder, at de skader, man laver i patienten i forbindelse med operation, bliver meget mindre, siger Annemette Lykkebo.

Og det er der store perspektiver i.

-Patienterne kommer hurtigere på benene. For den enkelte er det ikke lige meget, om man er sygemeldt to eller fire uger, eller om man skal have smertestillende fire eller ti dage efter operationen, siger Annemette Lykkebo.

På debutdagen har robotten, der har kostet 15 millioner kroner opereret to patienter. På Kolding Sygehus regner man med at nå 200 operationer det første år, de følgende år op mod 350 operationer årligt.

Facebook
Twitter