Nye Borgerlige vil fratage 360.000 udlændinge stemmeret ved kommunalvalg

Flere tusinde udlændinge kan glemme at stemme ved kommunalvalg i fremtiden, mener Nye Borgerlige.

Kun danske statsborgere skal have lov til at stemme til kommunal og regionalvalg, mener partiet Ny Borgerlige. (Foto: casper christoffersen © Scanpix)

Cirka 360.000 udenlandske borgere skal ikke have lov til at stemme ved kommunal- og regionsrådsvalg i Danmark.

Sådan lyder forslaget fra partiet Nye Borgerlige.

- Det er kun danske statsborgere, der kan stemme til folketingsvalg, det samme bør gælde til både kommunal- og regionsvalg, mener Holger Gorm Pedersen, der sidder i byrådet i Vejle for Nye Borgerlige (tidligere Dansk Folkeparti) og han har opbakning til synspunktet i partiet.

Til kommunalvalget har alle EU-borgere med bopæl i Danmark stemmeret. Det samme gælder udlændinge, der ikke har dansk statsborgerskab, men har boet mindst tre år i Danmark.

Det svarer til 360.000 borgere, hvoraf halvdelen kommer fra EU. Cirka 147.000 kommer fra ikke-vestlige lande.

Og deres valgdeltagelse bekymrer Holger Gorm Petersen.

- Til kommunalvalget kan meget få stemmer få stor indflydelse, og jeg mener ikke, at det er rimeligt, at vi i Danmark skal løbe den risiko at lade få udlændinge bestemme, siger han.

Også Dansk Folkeparti mener, at man bør se på udlændinges stemmeret.

- Det er Dansk Folkepartis holdning, at man først skal kunne stemme, når man er dansk statsborger, siger Martin Henriksen, formand for Udlændinge- og Integrationsudvalget.

Forslaget ekskluderer dem, der vil bidrage positivt

Hos SF i Vejle er man lodret uenig i forslaget om at fratage de udenlandske statsborgere stemmeretten.

- Hvis man gerne vil stemme, viser man jo, at man gerne vil være en del af det danske samfund. Hvis man fratager folk muligheden for at tage del i det lokale demokrati, så ekskluderer man dem, mener SF's Lone Myrhøj.

Heller ikke Socialdemokratiet støtter forslaget.

- Vi mener lovgivningen er fin, som den er. Hvis man vælges til Folketinget, får man mandat til at lovgive, i kommunerne får man 'kun' mandat til at gennemføre lovene. Og derfor er det udmærket, at alle borgere i landet skal stemme, uanset statsborgerskab, siger Karen Klint, medlem af integrationsudvalget for Socialdemokratiet.

Venstres Marcus Knuth er på linje med Karen Klint.

- Hvis man bor i Danmark og bidrager positivt til sit lokalsamfund, så er det godt, at man har indflydelse på det, uanset statsborgerskab, siger han.