Nye Borgerlige vil fratage 360.000 udlændinge stemmeret ved kommunalvalg

Flere tusinde udlændinge kan glemme at stemme ved kommunalvalg i fremtiden, mener Nye Borgerlige.

Kun danske statsborgere skal have lov til at stemme til kommunal og regionalvalg, mener partiet Ny Borgerlige. (Foto: casper christoffersen © Scanpix)

Cirka 360.000 udenlandske borgere skal ikke have lov til at stemme ved kommunal- og regionsrådsvalg i Danmark.

Sådan lyder forslaget fra partiet Nye Borgerlige.

- Det er kun danske statsborgere, der kan stemme til folketingsvalg, det samme bør gælde til både kommunal- og regionsvalg, mener Holger Gorm Pedersen, der sidder i byrådet i Vejle for Nye Borgerlige (tidligere Dansk Folkeparti) og han har opbakning til synspunktet i partiet.

Til kommunalvalget har alle EU-borgere med bopæl i Danmark stemmeret. Det samme gælder udlændinge, der ikke har dansk statsborgerskab, men har boet mindst tre år i Danmark.

Stemmeret i Danmark

Man kan stemme til kommunale og regionale valg, hvis:

  • Man er fyldt 18 år
  • Man har fast bopæl i Danmark (i kommunen/regionen)
  • Man enten er dansk statsborger, statsborger i et andet EU-land, Island eller Norge eller uden afbrydelse har boet mindst tre år i Danmark, Grønland eller på Færøerne.

Det svarer til 360.000 borgere, hvoraf halvdelen kommer fra EU. Cirka 147.000 kommer fra ikke-vestlige lande.

Og deres valgdeltagelse bekymrer Holger Gorm Petersen.

- Til kommunalvalget kan meget få stemmer få stor indflydelse, og jeg mener ikke, at det er rimeligt, at vi i Danmark skal løbe den risiko at lade få udlændinge bestemme, siger han.

Også Dansk Folkeparti mener, at man bør se på udlændinges stemmeret.

- Det er Dansk Folkepartis holdning, at man først skal kunne stemme, når man er dansk statsborger, siger Martin Henriksen, formand for Udlændinge- og Integrationsudvalget.

Forslaget ekskluderer dem, der vil bidrage positivt

Hos SF i Vejle er man lodret uenig i forslaget om at fratage de udenlandske statsborgere stemmeretten.

- Hvis man gerne vil stemme, viser man jo, at man gerne vil være en del af det danske samfund. Hvis man fratager folk muligheden for at tage del i det lokale demokrati, så ekskluderer man dem, mener SF's Lone Myrhøj.

Heller ikke Socialdemokratiet støtter forslaget.

- Vi mener lovgivningen er fin, som den er. Hvis man vælges til Folketinget, får man mandat til at lovgive, i kommunerne får man 'kun' mandat til at gennemføre lovene. Og derfor er det udmærket, at alle borgere i landet skal stemme, uanset statsborgerskab, siger Karen Klint, medlem af integrationsudvalget for Socialdemokratiet.

Venstres Marcus Knuth er på linje med Karen Klint.

- Hvis man bor i Danmark og bidrager positivt til sit lokalsamfund, så er det godt, at man har indflydelse på det, uanset statsborgerskab, siger han.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på trekanten@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.