Nye veje til uddannelsesvalg

Der er langt mindre mulighed for rådgivning om valg af uddannelse, derfor finder både skoler og unge nye måder at mødes på.

I dag og i morgen er der uddannelsesmesse i Vejle. Et af de nye tiltag, når det kommer til uddannelsesvejledning.

Der er ikke længere så meget rådgivning at hente for de skoleelever, der står foran deres valg af uddannelse.

Tidligere fik alle en individuel rådgivning, men den er blevet sløjfet med en besparelse på uddannelsesvejledningen til unge.

Inviterer til messe

Derfor forsøger landets Ungdommens Uddannelsesvejledninger (UU) sig med nye veje i vejledningen. I Vejle er det sket ved at samle byens ungdomssuddannelser til en messe, der skal hjælpe folkeskoleeleverne på vej.

En af dem, der har får hjælp på messen er Anne Linderoth, der lige nu går i 8. klasse.

- Jeg er blevet meget inspireret, især af SDE (Syddansk Erhvervsskole), og der kunne jeg rigtigt godt tænke mig at gå, siger den vejlensiske skoleelev.

Messen er lavet, fordi der forrige år blevet skåret 25 procent på tilskuddet til Ungdommens Uddannelsesvejledning kaldet UU.

Mange henvendelser

Det betyder at rigtig mange af de unge, som er parate til uddannelse efter 9. klasse, ikke længere får en individuel rådgivning, fortæller lederen af UU i Vejle.

- De får ikke en ret grundig vejledning længere. Sidste år, hvor reformen gik i gang, der havde vi rigtigt mange frustrerede unge - og forældre - der synes, at det var en meget vanskelig opgave, siger Kjeld Petersen, der er leder af UU Vejle.

På grund af bekymringerne, blev messen sat i søen. Det initiativ får ros fra Venstres undervisningsordfører, Anni Matthiesen.

Godt med nytænkning

- Jeg synes, at det er en rigtig god idé at gribe til en messe, og tænke lidt nyt på området, siger Anni Matthiesen.

Hun mener nemlig ikke den gamle ordning, med individuel rådgivning virkede efter hensigten.

- Når vi spørger de unge mennesker, hvad der har gjort, at de har truffet det valg, de har, så skriver de ikke UU-vejlederen øverst på listen, siger hun.