Nyt initiativ på sygehus: Nyfødte i livsfare får tilbudt dåbskjoler

For tidligt fødte, der er i fare for at dø, fortjener en dåb i en dåbskjole.

Bjørn blev kritisk syg lige efter fødslen. Her bliver han nøddøbt. (Foto: Privat/Kamilla Krogh © dr)

Et nyt initiativ på Sygehus Lillebælt i Kolding betyder, at for tidligt fødte - eller børn i livsfare - kan blive døbt i en dåbskjole.

En af dem, som har fået sit barn nøddøbt, er Kamilla Krogh fra Vejle. Hendes søn blev kritisk syg lige efter fødslen, der skete 12 uger for tidligt.

Kort efter fødslen blev den meget lille dreng ramt af meningitis, og lægerne var ikke i tvivl om, at hans tilstand var kritisk.

- Der kommer en læge ind, og siger: 'Nu tør jeg ikke lege Vorherre mere. Der er 60 procents sandsynlighed for, at han vi få varige med'. Så slutter hun sætningen af med at sige: 'Så jeg synes, I skal døbe ham', fortæller Kamilla Krogh.

Hendes søn, Bjørn, fik en dåbskjole, som en af de frivillige havde syet. I dag har kjolen en stor betydning for familien.

- Vi tænkte, at hvis vi ikke fik ham med hjem, så havde vi kjolen som et minde. Og hvis han klarede den, så var det en fin ting at kunne have og vise ham bagefter, fortæller Kamilla Krogh.

Kjolen blev et symbol

I dag er kjolen et symbol på, at det på trods af for tidlig fødsel, sygdom og livsfare er helt normalt at få et barn.

- De ting, der forbinder det at have fået et barn med noget normalt, begynder pludselig at betyde noget. Så det var en fin måde at få markeret, at der var kommet et barn til verdenen, fortæller hun.

Bjørn kom sig heldigvis, og er i dag to år gammel.

Han var ved at dø som for tidligt født barn, men i dag er Bjørn en glad dreng på to år. (Foto: Privat/Kamilla Krogh © dr)

Bag initiativet står en gruppe frivillige, som blandt andet indsamler brudekjoler og syer dem om til dåbskjoler.

De omsyede kjoler gør også en forskel for afdelingssygeplejerske Marianne Kyed og det øvrige personale, der arbejder på sygehusets neonatalafdeling.

- Det betyder alt, at vi kan give det som en gave. Det er simpelthen så stort, og det rører vores hjerter, siger hun.

Skaber tøj til spædbørn i livsfare

Det er ikke kun i Kolding, at der bliver tænkt på de bittesmå børn, som er i livsfare fra det øjeblik, de bliver født.

I Risskov ved Aarhus har Rebecca Høy taget initiativ til mindmyangel.com, der laver tøj - både til de børn, som overlever - og de som dør.

Hun er mor til fire børn, hvoraf de tre er levende. Hun mistede sin lille dreng kort efter fødslen.

- Vi har en familiedåbskjole, som han også skulle have været, men det kom han ikke. Min mor klippede noget af den, og lavede det til en hovedpude, som vi lagde ned i kisten. Så nu kan vi altid se på dåbskjolen, at der er noget, der mangler, fortæller hun.

For mange betyder det at have en rigtig dåbskjole meget, og for nylig fik hun, sammen med nogle, andre idéen om at sy aflagte brudekjoler om til dåbskjoler til børn, der skal nøddøbes.

- De forældre, som står med et lillebitte barn, og skal lægge det ned i en kiste. De kan få noget smukt, at lægge barnet i, siger hun.

Rebecca mistede sin egen søn, og laver nu tøj til alvorligt syge nyfødte.

På afdelingen for for tidligt fødte børn i Kolding sker det en håndfuld gange om året, at der kommer et barn til verdenen, der er så sygt, at forældrene bliver tilbudt en nøddåb.

- De er så pressede følelsesmæssigt, så jeg tror, at der er mange som synes, at det er rart, at vi tager over, og fortæller hvad vi kan tilbyde, siger afdelingssygeplejerske Marianne Kyed.

Og det betyder noget for familierne, at få barnet døbt.

- Efter at vi har fået doneret kjolerne, så er familierne glade for at have mindet, uanset, hvordan det er gået, siger hun.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på trekanten@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.