Nyt projekt skal gøre os klogere på marsvin

Et projekt med droner skal lære os mere om de små hvalers biologi, hvordan de jager og deres sociale liv.

- Marsvin lever der, hvor der er fisk og fisk kan rykke meget rundt af helt naturlige årsager. Det er forskelligt fra år til år. Men det kan også godt være, at der har været nogle påvirkninger efter branden, så man må gerne holde øje med antallet af marsvin i forhold til det, man synes, der plejer at være, siger havbiolog Søren Larsen. (Foto: Per Huniche Jensen © DR)

Kan branden i en olietank i Fredericia i starten af februar, hvor der både slap palmeolie og en ukendt mængde gødning ud i Lillebælt have haft en påvirkning på marsvinene? Det er man fra flere kanter bekymrede for.

Både Hans Østergaard, der er hvalsafariskipper på hvalsafaribåden Mira3 samt Skjold Christensen fra Middelfart Marsvinlaugs er bange for, det kan have gået udover bestanden af marsvin.

Søren Larsen, der er havbiolog og dykker mener dog, at der kan være naturlige årsager til manglen på marsvin.

- Umiddelbart vil jeg mene, at de ikke skulle være blevet påvirket af den mængde gødning, der er kommet ud i vandet, men det er vigtigt, vi prøver at observere sådan nogle ting, siger han.

Og der bliver fra flere steder holdt meget godt øje med de små hvaler. Hos Fjord & Bælt har man igangsat et nyt forskningsprojekt sammen med Syddansk Universitet, hvor man holder øje og filmer marsvinene med droner.

- Så kan vi se på dyrene ovenfra. Vi ved meget lidt om marsvinenes liv i naturen, men ved hjælp af dronerne har vi nu set marsvin jage, og vi vil gerne lære mere om deres biologi og sociale liv, siger biolog Jakob Højer Kristensen, der har det overordnede ansvar for Fjord & Bælts hold af marsvin og sæler.

- Og måske kan vi på sigt også bruge det til at lave nogle optællinger. Man kan sagtens have dage, hvor man ikke ser dem overhovedet, men jeg tror, at marsvinene har det fint her, siger han.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på trekanten@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.