Ole har smerter, men får nej til medicinsk cannabis: Forsøgsordningen giver ingen mening

Ole Dahl fra Kolding lider af multipel sclerose, men kan ikke få udskrevet medicinsk cannabis.

Ole Dahls læge vil ikke udskrive medicinsk cannabis til ham. Ole Dahl lider af multipel sclerose og har smerter i ben og fødder.

Ole Dahl fra Kolding var lykkelig, da en forsøgsordning, der gjorde læger i stand til at udskrive medicinsk cannabis, trådte i kraft den 1. januar i år.

Han lider af multipel sclerose, og hans sygdom er en af dem, som forsøget med medicinsk cannabis er rettet mod.

- Jeg har mange smerter i mine ben og ved fødderne. Det er som om, det brænder. Det gør det sådan set hele tiden - mere eller mindre afhængig af, hvornår jeg har taget min medicin, siger Ole Dahl.

Netop derfor tog han for nogle måneder siden hen til sin læge og spurgte, om han kunne få recept på medicinsk cannabis via forsøgsordningen.

- Jeg har hørt fra udlandet, at det skulle være godt. Også fra dem i Danmark, jeg kender, der får det. Det er helt sikkert, at min sclerose ikke forsvinder, men mine smerter kunne gå hen og forsvinde, og det, synes jeg, ville være dejligt, siger Ole Dahl.

Men svaret fra lægen var nej. Hvis lægen skulle udskrive medicinsk cannabis til Ole Dahl, skulle hun samtidig tage ansvaret for behandlingen, og det ønskede hun ikke.

- Det er da noget lort. Andet er der ikke at sige til det, siger Ole Dahl.

Forstår godt lægens bekymring

Nye tal viser, at 135 læger i Danmark ved udgangen af maj havde udskrevet medicinsk cannabis via den nye forsøgsordning til i alt 454 patienter.

Og selv om det tal er stigende, og sundhedsminister Ellen Thrane Nørby (V) mener, at det går godt med forsøget, så mener blandt andre direktøren for Scleroseforeningen, Klaus Høm, at langt de fleste møder en ligeså lukket dør som Ole Dahl, når de spørger efter en recept.

Egentlig forstår Ole Dahl godt sin læge. Sådan som reglerne er indrettet, er det lægens ansvar, hvis behandlingen fejler, og eftersom cannabis ikke er et godkendt lægemiddel i Danmark, har lægerne ingen erfaring at støtte sig op ad foruden udenlandsk forskning.

- Hun overtager skyldsspørgsmålet, hvis der sker noget ved at udlevere det, og jeg tror egentlig, at jeg ville gøre det samme. Jeg kan godt forstå, at de betænker sig, men man stiller lægerne i en dårlig situation, mens vi andre står og råber og skriger efter det, siger Ole Dahl.

Giver ingen mening

Hans irritation er derfor ikke rettet imod lægerne, men imod indretningen af den forsøgsordning, som giver lægerne det fulde ansvar for en behandling, de ikke har nogen erfaring med.

- Jeg forstår ikke den forsøgsordning. Den giver ingen mening. Folketinget bliver jo nødt til at gøre det her på en anden måde, siger han.

Ole Dahl kender til flere, der får medicinsk cannabis, og som har gavn af det, men han vil have det udskrevet på redelig vis og ikke opsøge det via andre kanaler.

- Jeg har ikke lyst til at gå på det sorte marked for at få det, men hvis der var en læge, der ville hjælpe mig, så ville jeg rigtig gerne over på medicinsk cannabis, siger han.