Ordførere: Elever skal lære at håndtere sexisme i skolen

Flere politiske ordførere efterlyser konkret undervisning i sexismehåndtering.

Både S, SF, Enhedslisten og Alternativet vil have håndtering af sexisme ind i undervisningen på landets ungdomsuddannelser.

Håndtering af sexisme bør være en fast del af undervisningen på landets uddannelsesinstitutioner – særligt hos ungdomsuddannelserne.

Det mener flere politiske ordfører direkte adspurgt af DR i kølvandet på de seneste ugers debat om sexisme.

- Jeg synes, det er helt naturligt, at håndteringen af sexisme nu også bliver en del af det at gøre de unge mennesker klar til at agere på arbejdsmarkedet og være på en arbejdsplads, siger Jens Joel, der er undervisningsordfører for Socialdemokratiet.

SF, Enhedslisten og Alternativet bakker op om ideen.

- Vi har et klart problem, kan vi se. Der er en kultur i Danmark, der fylder overraskende meget i rigtig mange brancher, og hvis vi gerne vil den til livs, er det også en god idé, at vi taler om det ude på skolerne, så man ved, hvordan man skal håndtere det, hvis man bliver udsat for det, siger Astrid Carøe, ligestillingsordfører hos SF.

Det er ikke tanken, at der skal laves et selvstændigt fag om emnet, men at det skal inkorporeres i den eksisterende undervisning, siger hun. Det er også indstillingen hos Socialdemokratiet, Enhedslisten og Alternativet.

Sex & Samfund bakker op

I øjeblikket ligger ansvaret for at ruste unge studerende og nye på arbejdsmarkedet ofte hos eksempelvis praktikpladser, og det er en fejl, mener Nicklas Hackman Petersen, uddannelsesordfører for Alternativet.

- Det er for sent, når vi først får fat i arbejdspladsen, for hvis man kommer ud på en arbejdsplads, der har en giftig kultur, bliver det svært at omvende. Derfor er det vigtigt, at man gør det helt tilbage i uddannelsessystemet, siger han.

Det er på høje tid, at man ser på, hvad der egentlig kan gøres på ungdomsuddannelserne, mener generalsekretær i interesseorganisationen Sex & Samfund Bjarne B. Christensen.

- Vi har i rigtig mange år arbejdet for, at man på ungdomsuddannelser skal have undervisning i køn, krop, seksualitet og grænser, siger han.

- Hver gang, der kommer enkeltsager i pressen om puttemiddage, billeddeling eller krænkelser, kommer spørgsmålet om, hvorfor vi slet ikke adresserer de her spørgsmål mere systematiskungdomsuddannelserne, siger Bjarne B. Christensen.

Klar på sosu-skolen i Vejle

På sosu-skolen i Vejle kan man godt blive bedre til 'dannelsesaspektet af uddannelsen'.

Det siger Anne Bak Larsen, der er uddannelseschef hos Social- og Sundhedsskolen Fredericia-Vejle-Horsens.

- Jeg tænker ikke, at sexisme skal være et selvstændigt fag, men at det skal indgå i en sammenhæng om dannelse i det hele taget, og det tænker jeg helt sikkert, vi skal have mere fokus på i vores grundforløb, siger hun.

Hos Nye Borgerlige mener undervisningsordfører Mette Thiesen ikke, at det er en skoleopgave at ruste eleverne til at håndtere sexisme, og hos Konservative ser man umiddelbart heller ikke anledning til det lige nu, men her følger man debatten nøje, lyder det fra undervisningsordfører Mai Mercado.

Venstres ordførere på området er ikke vendt tilbage på DR's henvendelser, og det samme gælder Børne- og Undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil.

Rettelse: Det fremgik tidligere i denne artikel, at Uddannelses- og Forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) ikke var vendt tilbage på DR's henvendelser. Det var dog Børne- og Undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil, der var blevet rettet henvendelse til.

Det fremgik også, at Radikale Venstres ordførere på området var ikke vendt tilbage på DR's henvendelser. DR kontaktede partiets undervisningsordfører, men ikke partiets ungdomsuddannelsesordfører.

Facebook
Twitter