Organisation varsler massiv mangel på it-sikkerhedseksperter: Vi er på vej ind i en ’perfekt storm’

Der er stor efterspørgsel på sikkerhedseksperter inden for it-branchen, men der mangler kvalificeret arbejdskraft.

Arkivfoto fra en hackerkonkurrence, hvor der ikke var tale om kriminelle forhold. (Foto: Steve Marcus © Scanpix)

Hackerangreb, sikre passwords og kryptering.

Der er så stor efterspørgsel på it-sikkerhedseksperter, at det er svært for it-sikkerhedsvirksomheder at skaffe ansatte, der er dygtige nok.

Det fortæller Birgitte Hass, der er direktør for IT-Branchen, der er en interesseorganisation for it-leverandører.

- Der er virkelig meget rift om dem. Generelt har en tredjedel af vores medlemmer sagt nej til opgaver, fordi de ikke kunne finde folk med de rette kompetencer. Når vi parrer den information med den kæmpe opmærksomhed og det behov, der er omkring it-sikkerhed, er vi på vej ind i en perfekt storm. En mangelsituation til skade for digitaliseringen i Danmark. Det er et stort problem, siger Birgitte Hass.

Netop den udvikling kan man sagtens genkende i virksomheden ComTeam, som er flyttet fra Kolding til større lokaler i Taulov for at imødekomme den store efterspørgsel. Men den kvalificerede arbejdskraft kan være et problem.

- Det er svært. Det er ikke bare it-sikkerhedsfolk med en uddannelse, vi har brug for. Vi har brug for nogle, der kan tænke kreativt og kan kigge på det, der sker på sikkerhedsmarkedet på samme måde, som hackerne gør, siger Michael Torp, administrerende direktør i ComTeam.

Et helt jordnært eksempel på, at efterspørgslen på sikkerhedseksperter i it-branchen er stigende, kan man finde på Jobindex, der er Danmarks største portal for jobannoncer.

På Jobindex var der i første kvartal af 2007 99 annoncer blandt it-ingeniører og informationsteknologer, hvor ordet ’it-sikkerhed’ indgik. I fjerde kvartal af 2017 hed tallet 179 annoncer.

- Det er et område i vækst. Det var stort set ikke-eksisterende for tyve år siden. I gamle dage var hackere teenagedrenge, der hackede sig ind for sjovs skyld. Nu har vi ondsindede hackere, der kræver løsepenge og laver ravage, siger Kaare Danielsen, der er stifter og direktør hos Jobindex.