Overraskende nok: Lille eller ingen skraldespand giver mindre svineri

En overfyldt skraldespand giver mere svineri, og derfor fjerner Naturstyrelsen nogle af sine skraldespande.

Morten Vonessen har nok at gøre, når han rydder op efter folk, der har svært ved at ramme skraldespanden. (Foto: © Michaela Thulesen, dr)

Mindre skraldespande eller slet ingen skraldspande er en af de overraskende løsninger, som både Naturstyrelsen og flere kommuner har taget i brug i kampen mod skovsvin og affaldssyndere.

Hedensted Kommune er en af de kommuner, der døjer med, at både borgere og turister smider sit affald på stranden og ved rastepladser, og derfor tager kommunen nu de lidt bagvendte løsninger i brug.

Før var der plads til 110 liter affald i de kommunale skraldespande, men alligevel blev der smidt sække og poser med affald.

Væk med de store spande

- Vi fjerner alle vores store skraldestativer og sætter små skraldebeholdere op, og det er for at opfordre folk til at tage affaldet med sig, siger Mads Kehlet Munk, der er skov- og landskabsingeniør i Hedensted Kommune.

Affald smidt ved siden af skraldespanden giver stor debat i lokale Facebook-grupper. (Foto: © Søren Jensen)

Han fortæller, at det på ingen måde er usædvanligt, at folk stiller sorte sække ved siden af de kommunale skraldespande - eller sågar at der bliver læsset en hel container af på et kommunalt område.

- Det er møgirriterende, siger han.

Hedensted og en række andre kommuner er ikke alene med den drastiske løsning, som det det er at nedlægge skraldespandene. Naturstyrelsen har også helt fjernet flere skraldespande.

- Over nogle år har vi fjernet flere og flere skraldespande, som vi har stående på rastepladser. Der, hvor man kan køre til i bil, har vi tidligere oplevet, at der blev efterladt andet skrald. Langt de fleste steder har vi fået mindre skrald, der hvor vi har fjernet skraldespandene. Det lyder som er paradoks, men sådan er det, siger specialkonsulent i Naturstyrelsen Trekantsområdet Gert Hougaard Rasmussen.

En af dem, der mærker forskellen på små og store skraldespande, er Morten Vonessen, der er blandt andet fjerner affald på strandene i Juelsminde, hvor der her i sommersæsonen er rigtig mange mennesker. Og det er ikke småting, folk forsøger at komme af med i de kommunale skraldespande.

- Hvis den bliver overfyldt, så står det her ved siden af eller ovenpå. Det er ikke alle, der er lige gode til at rydde op efter sig, siger Morten Vonessen, der både har fundet en støvsuger, en radio og en vaskemaskine ved skraldespandene.