Planer om togbro over Vejle Fjord lever igen

Ifølge Enhedslistens transportordfører vil man også sende Billundbanen på skinner.

Indtil videre er Vejlefjordbroen alene om at klare trafikken over fjorden (Foto: Annette Jespersen DR Trekanten)

Der kommer til at køre tog over eller under Vejle Fjord. Og en jernbane mellem Vejle og Billund Lufthavn bliver til noget.

Det siger Enhedslistens transportordfører, Henning Hyllested, efter Radikale Venstre, SF, Socialdemokratiet og Enhedslisten er blevet enige om en socialdemokratisk mindretalsregering.

De fire partier står nemlig bag aftalen om Togfonden.

Forbindelsen over Vejle Fjord har ellers været lagt i syltekrukken, siden Dansk Folkeparti i marts i år meldte ud, at de var klar til at droppe fase to af Togfonden.

Banetrafik er bæredygtig trafik

- I Enhedslisten er vi varme tilhængere af kollektiv trafik og ikke mindst af jernbanetrafik, som er noget af det mest bæredygtige trafik, der findes. Så jeg glæder mig til at realisere Togfonden, siger Henning Hyllested (EL).

- Som udgangspunkt er det det, vi kender, og det indebærer en bro eller en tunnel over eller under Vejle Fjord, og som udgangspunkt indebærer det også banen til Billund, siger han.

Han har noteret sig, at en god del af kritikken af broen går på det visuelle, og han håber derfor, at en tunnel er en mere spiselig løsning for naboerne i kommunerne Vejle og Hedensted. Tunnelen kan blive en løsning, da nyere undersøgelser har vist, at den ikke er væsentligt dyrere end en bro.

Her ses planen for den nye togbro over Vejle Fjord. Det er den røde linje. Den sorte linje er der, hvor jernbanen i dag snor sig rundt om:

Vil kæmpe imod med næb og klør

Broen over fjorden kommer dog til at få kamp til stregen. De konservatives nye trafikordfører, Niels Flemming Hansen, der selv er valgt i Vejle, er langt fra begejstret for Henning Hyllesteds udmelding.

- Jeg vil i hvert fald gøre alt, hvad jeg kan og kæmpe imod med næb og klør, siger han.

Internt i Socialdemokratiet er der dog ikke 100 procent enighed om, at broen er en god idé.

Det nyvalgte folketingsmedlem fra Vejle, Birgitte Vind (S), siger, at hun på de indre linjer vil arbejde imod broen.

Det er her ved Sellerup Strand på sydsiden af Vejle Fjord, at broen over fjorden skal bygges. Det er Torben Enghave, der har sommerhus på stedet, ikke begejstret for. (Foto: Thomas Gammeltoft Pedersen © dr)

Det er meningen, at broens sydlige udgangspunkt skal være på Sellerup Strand. Her ligger 14 ejendomme, og en række af dem er allerede blevet opkøbt.

Torben Enghavens hus er dog stadig hans, for det er beliggende midt mellem to mulige linjeføringer.

- Vi frygter det værste, efter at der er kommet en socialdemokratisk regering, siger han.

Men midt i ærgrelsen over regeringsskiftet glæder han sig over udmeldingen om, at en bro ikke længere er den eneste mulighed.

- Af to onder, så vil vi hellere have en tunnel. Når den først er der, ser vi den ikke, siger han.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter