Plastik af sukkerrør: Lego er klar med sine første bæredygtige klodser

Lego er klar til at producere bæredygtige klodser for første gang i virksomhedens historie.

De bløde og botaniske Legoelementer, som dem på billedet her, overgår til bæredygtig produktion. (Foto: © Lego, Maria Tuxen Hedegaard)

I fremtiden vil der blive produceret bæredygtige klodser i Lego.

Det oplyser virksomheden i en pressemeddelelse.

Produktionen af de bæredygtige klodser er allerede begyndt, og de første ventes på markedet i indeværende år. Der er tale om en mindre del af Legoklodserne, der overgår til bæredygtig produktion – nemlig de ’blødere’ elementer. Det kunne være eksempelvis buske og træer i Lego. Det er altså ikke den klassiske Legoklods, der bliver bæredygtig.

- Vi startede for nogle år siden på en rejse mod at finde bæredygtige alternativer, og det her er første resultat af det arbejde. Der er tale om 1-2 procent af den samlede mængde klodser, der bliver produceret i dag, som bliver bæredygtige, siger pressechef i Lego Group Roar Rude Trangbæk til DR.

Milliardinvestering i bæredygtighed

Ifølge ham kan man ikke bare producere alle Legoklodser i det bæredygtige materiale, da der bliver brugt mange forskellige typer plastik i Legoklodserne – og der kan et enkelt nyt materiale ikke bare erstatte alt.

- Vi er stolte af, at de første Lego-elementer lavet af bæredygtigt produceret plastik er i produktion og vil være i Legoæskerne i år. Det er et godt første skridt i vores ambitiøse mål om at lave alle Legoklodser af bæredygtigt materiale, siger Tim Brooks, der er vicedirektør og miljøansvarlig i Lego Group.

Tilbage i 2015 foretog Lego en investering til cirka en milliard kroner i at undersøge muligheden for en bæredygtig Legoklods. Omkring 100 mennesker i organisationen er ansat udelukkende med det formål.

Nu er første skridt så taget med produktionen af de bløde Legoelementer i bæredygtigt materiale. Den bæredygtige plastik skal være baseret på sukkerrør fremfor de olier, der normalt bruges i produktionen.

- Det er vigtigt at understrege, at der ikke er tale om, at det er planteklodser. Det er plastikklodser, men den plastik er lavet af planter. Det vigtigste har været at sikre kvaliteten, sikkerheden og holdbarheden på klodsen, siger Roar Rude Trangbæk.

Fuld bæredygtighed i 2030

Ifølge ham vil man derfor ikke kunne mærke en kvalitetsforskel på de nye klodser kontra de gamle.

Det er virksomhedens ambition, at alle Legoprodukter er bæredygtigt produceret i 2030.

- Det kan godt ske, at 2030 lyder uambitiøst, men vi synes selv, det er meget ambitiøst. Der bliver brugt rigtig mange forskellige typer plastik for at lave en Legoklods, og mange af de materialer, vi skal introducere, findes ikke endnu, siger Roar Rude Trangbæk.