Politiet advarer mørke-motionister: Brug ikke pandelygten

Politiet beder folk, der motionerer i mørket om at tænke sig godt om, før de spænder pandelygten på. Den kan blænde bilisterne, og virke stik mod hensigten.

Dit lys i panden kan genere dine medtrafikanter, så tænd det kun, hvis det er nødvendigt og hold dig ellers til reflekser, opfordrer politiet.

Det er ikke særligt rart at blive blændet, når man kører bil. Ofte er det de andre billister der ikke blænder ned i tide, men nu er det ikke kun andre bilister, der blænder.

Det er i stigende grad motionister og cyklister, der udsender det blændende lys, for cykellygter og pandelamper er efterhånden blevet så kraftige, at de fint kan oplyse vejen - og blænde modgående trafikanter.

Tænk dig om før du tænder lygten

Det fik i går Sydøstjyllands Politi til tasterne på Twitter. Her opfordrede ordensmagten motionister til at tænke sig om, og ikke bare bevidstløst tænde pandelygten, hvis motionen skal udføres i mørke.

https://twitter.com/SydOjylPoliti/status/534297583897018368

Finn Ellesgaard Nielsen, der er leder af færdselsafdelingen, i Sydøstjyllands Politi siger, at de vigtigste selvfølgelig er, at motionisterne er synlige, og at politiet ikke som sådan fraråder brugen af lygter.

- Men hvis vi kan vælge, så er det klart bedre med refleksveste og refleksbånd, for det forbinder man som bilist med fodgængere. En meget skarp pandelampe kan godt forvirre, så bilisterne kunne tro, at det er en knallert eller cykel, siger Finn Ellesgaard Nielsen.

Lygter passer ikke ind i trafikbilledet

Lygter på fortovet passer nemlig ikke ind i det politiet kalder 'trafikbilledet' - altså at lygter normalt hører til på veje og cykelstier. Derfor minder politiet om, at motionisterne skal tænke sig om, før de sætter blus i pandelygten.

De moderne diodelygter har samtidig fået en lysstyrke, så de fint er i stand til at blænde andre trafikanter.

- De er meget kraftige, men det er ikke lysstyrken i sig selv. Det er mere retningen de kommer fra, der kan forvirre. Her i vintermørket er der rigtigt mange reflekser og andre ting man skal holde øje med, så derfor skal man helst have noget, der passer ind i trafikbilledet, siger Finn Ellesgaard Nielsen.

Ingen bøder for tændte lygter

Der er ingen regler på området, så politiet står ikke klar med bødeblokken, når løbere med pandelygter stævner ud på den daglige tur.

- Det her er information, og det er derfor vi tweeter om det. Vi kan andre ting end at skrive bøder ud, og vi vil gerne i dialog med alle ude i trafikken, og det er er fortrinsvis en opfordring, siger lederen af færdselspolitiet i Sydøstjylland.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk