Politiet efterforsker sag om tidligere Fredericia-borgmester: 'Det er helt exceptionelt'

Eks-borgmesters køb af byggegrund og mulig pligtforsømmelse efterforskes af politiet.

Jacob Bjerregaard, tidligere S-borgmester i Fredericia Kommune. Fotograferet onsdag den 9. december 2020. (Foto: Claus Bonnerup)

En opsigtsvækkende sag, der er blevet omtalt som en skandale i Fredericia Kommune, bliver nu en sag for politiet.

Sydøstjyllands Politi har nu besluttet at indlede en efterforskning af tidligere Fredericia-borgmester Jacob Bjerregaard (S), som Fredericia Kommune og en borger har anmeldt til politiet.

Efterforskningen sker på baggrund af en advokatundersøgelse, som Fredericia Kommune har fået lavet. Undersøgelsen vedrørte tre forskellige forhold, heriblandt en anmeldelse for muligt misbrug af offentligt hverv i forbindelse med, at Jacob Bjerregaard og hans hustru i 2016 købte en byggegrund af Fredericia Kommune.

Samtidig er Jacob Bjerregaard anmeldt for mulig overtrædelse af straffelovens paragraf 157, der handler om pligtforsømmelse. Det efterforsker Sydøstjyllands Politi så nu, og politiet forventer, at efterforskningen vil vare i flere måneder.

Den del af efterforskningen drejer sig om borgmesterens relation til den nu bortviste kommunaldirektør, Annemarie Zacho-Broe. Der har floreret rygter om, at de to har haft en nær privat relation, som ville have gjort dem begge inhabile i deres arbejde. Begge parter har tidligere afvist at skulle have haft en sådan relation.

Ifølge DR's oplysninger var der tale om rygter om en relation af intim karakter.

(Foto: Screenshot fra danskelove.dk)

Ifølge Sten Bønsing, der er professor i forvaltningsret ved Aalborg Universitet, er det forholdsvis sjældent, at straffelovens paragraf 157 kommer i spil.

- Det er ikke særlig almindeligt i Danmark med sager om embedsmisbrug for administrativt personale. Det er usædvanligt. Vi har måske et par sager om året, og det er ikke ret mange, siger han.

- Det gør sagen endnu mere usædvanlig, at der er tale om en tidligere borgmester. Det er meget sjældent, at det er sager på ledelsesniveau. Jeg kan huske tre-fire sager gennem tiderne, ellers er det næsten altid på sagsbehandlerniveau, siger Sten Bønsing.

Også Roger Buch, der er kommunalforsker ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, kalder det en sjælden og opsigtsvækkende sag.

- Det er helt exceptionelt. Det er meget sjældent set, at politiet starter en efterforskning af en borgmester. Det siger for det første, at det er en meget alvorlig sag og for det andet, at politiet vurderer, at der er grundlag for at sætte gang i en egentlig efterforskning.

Annemarie Zacho-Broe, kommunens nu bortviste kommunaldirektør, er også anmeldt til politiet, ligesom Fredericia Kommune i sidste måned oplyste, at man havde indledt en afskedigelsessag mod den bortviste kommunaldirektør.

Kom foran i købe-køen

Den advokatundersøgelse, der nu er baggrund for politiets efterforskning, skulle i første omgang blot have handlet om salget af en byggegrund, som Jacob Bjerregaard købte i 2016 sammen med sin hustru.

Processen for købet af grunden på Argentinervej i Fredericia blev kritiseret i Ekstra Bladet, og kommunen valgte derfor at hyre advokatfirmaet Horten til at undersøge kommunens håndtering af købet. Det skete i december 2020.

Ekstra Bladet kunne fortælle, at Jacob Bjerregaard og hans hustru var kommet foran køen til en byggegrund i Fredericia stik imod kommunens praksis og foran næsen på et andet interesseret par, der havde gået igennem den almindelige købsproces.

Har ingen kommentarer

Jacob Bjerregaard bliver ikke direkte kritiseret for købet af byggegrunden i advokatundersøgelsen, men den konkluderer, at reglerne ikke blev fulgt ved købet.

Hvis sagen skal sammenlignes med noget, der har været omtalt i pressen før, skal man ifølge ekspert i forvaltningsret Sten Bønsing kigge imod hæren.

- Vi havde for nylig sagen om hærchefen, der blandt andet havde overtrådt inhabilitetsbestemmelserne ved at have tildelt en majorstilling til sin kæreste. Og det er i princippet de samme bestemmelser, som man efterforsker her, siger Sten Bønsing.

Hverken Jacob Bjerregaard eller Annemarie Zacho-Broe ønsker at udtale sig, oplyser de via deres advokater.

Fredericia Kommunes konstituerede kommunaldirektør, Camilla Nowak, skriver i en mail til DR:

- Det er godt, at politiet begynder efterforskningen, så vi kan få sagerne fuldt belyst og afklaret. Da der er tale om en politimæssig efterforskning, har vi ikke yderligere kommentarer.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk