Politisk flertal forsvarer at fjerne akutbiler

Region Syddanmark vil spare fire akutbiler væk, men det vil ikke betyde det store, siger flere partier i regionsrådet.

Bios' beredskab i Grindsted, Faaborg, Skærbæk og Haderslev vil fremover ikke have en akubil til rådighed, hvis spareforslaget gennemføres. (© dr)

Hvis du sidder fastklemt i en sammenkrøllet bil eller falder om med smerter i brystet, så kan du risikere, at hjælpen ikke kommer hurtigt nok.

Sådan kan man tolke bekymringen fra de kommuner, der har skrevet et høringssvar mod Region Syddanmarks spareforslag, der vil nedlægge fire ud af de nuværende syv akutbiler.

SF's regionsrådsmedlem Ida Damborg deler den bekymring.

- Det bekymrer mig især, at man i yderområderne ikke kan få en hurtig hjælp med et højt fagligt kvalitet i, og de akutbiler bliver brugt hver eneste dag, og derfor har jeg det svært med, at der ikke bliver sat noget i stedet, siger hun.

I kataloget foreslås det at fjerne akutbilerne i Grindsted, Faaborg, Skærbæk og Haderslev, og det vil give en besparelse på 5,2 millioner kroner i år og omkring syv millioner kroner fremover.

Formand for det præhospitale udvalg i regionen Thyge Nielsen (V) erkender, at lukning af akutbiler kan betyde en serviceforringelse, men til gengæld vil regionen hæve behandler-kapaciteten i de 'almindelige ambulancer'.

- Der er jo ikke noget i sparekataloget, der ikke er fagligt forsvarligt. Selvfølgelig kan det give en serviceforringelse, men det er jo ikke sådan, at service holder op, siger Thyge Nielsen.

Det lader heller ikke til, at Socialdemokraterne vil gøre akutbilerne til en mærkesag, når politikerne i regionsrådet skal beslutte, hvad der skal spares væk i slutningen af april.

Socialdemokraternes formand for Sundhedsudvalget mener nemlig, at borgerne fortsat kan føle sig sikre trods færre akutbiler.

- Samlet set vil der blive leveret den samme kvalitet. Det vil bare blive organiseret på en anden måde, siger Poul Erik Svendsen.

I alt skal regionen finde besparelser for omkring 200 millioner kroner.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på trekanten@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.