Præst: Totalitært med tvungen donorregistrering fra fødslen

Radikalt forslag om, at danskerne skal fødes som organdonorer, falder ikke i god jord hos en præst.

Lotte Rod fra Radikale Venstre mener, at danskerne automatisk skal fødes som organdonorer med mulighed for at melde fra.

Skal organdonation være et fravalg eller et tilvalg? Ja til aktivt fravalg, mener en politiker. Nej til fravalg. Vi skal vælge til, hvis vi vil være organdonorer, mener en præst.

Lotte Rod er i sundhedsordfører Radikale Venstre. Hun mener, at danskerne skal fødes som organdonorer for at komme ventelisten på organer til livs og samtidigt redde menneskeliv. Derfor skal organdonation være et fravalg, ikke et tilvalg, mener hun.

- Der er mange mennesker, som venter på et organ. Desværre sker det med jævne mellemrum, at nogen dør, fordi de ikke kan få det organ, de har brug.

- Det er jo ikke svært at forestille sig, hvis det var ens egen søn, mor eller en ven, som har brug for det, og derfor tænker jeg, at det er godt, at man tager stilling til det, siger Lotte Rod.

Hun foreslår derfor, at man helt naturligt er tilmeldt donorregistret men med en mulighed for at sige nej og melde fra.

Men det er Kristian Bøcker, sognepræst i Jelling Kirke, uenig i. Han kan godt forstå forslaget fra Radikale Venstre, men mener ikke, at man skal fødes som tvungen organdonor, da man rører ved menneskets frihedsret. Retten til at vælge selv.

- Jeg synes ikke, at det er en god idé. Vi fødes rigtigt nok som en del af et fællesskab, et samfund eller en stat, men det nærmer sig noget totalitært, eller bringer mindelser om tiden før murens fald østpå, hvis organer tilhører fællesskabet fra starten.

- Man rører ved en grundlæggende frihed i mennesket, forklarer han til DR Trekanten.

Lotte Rod synes umiddelbart ikke, at man tilhører staten ved at være automatisk organdonor.

- Det er et rigtigt menneske, nogens ven eller mor, som kan risikere at dø ved ikke at få et organ, påpeger hun.

Region Syddanmark søsætter en ny kampagne, der skal få flere til at tage stilling. Sidste år stod omkring 900.000 voksne danskere i donorregistret, og det er både dem, der siger ja og nej til at være donor.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på trekanten@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.