Professor: Patienter bliver snydt, når sygehus bruger robotter

10.000 kroner er ekstraprisen for at operere en patient med robot, siger robotekspert.

En forsker sår tvivl om hvor effektiv operationsrobben Da Vinci på Kolding Sygehus er. (Foto: Jonas Guldberg- DR P4 Trekanten)

Mindre blodtab, færre komplikationer og reducerede smerter.

Sådan lød Kolding Sygehus' erfaringer i sidste uge efter et års brug af operationsrobotten "Da Vinci", men sygehuset risikerer at bruge millioner på dyre robotoperationer, uden det gavner patienterne.

Det mener Danmarks førende ekspert inden for robotoperationer professor Jørgen Bjerggaard Jensen fra Aarhus Universitetshospital.

Han har blandt andet forsket i blærecancer og robotkirurgi.

Han kritiserer Kolding Sygehus' undersøgelse af effekten af operationerne for at være for optimistisk.

- Ordentligt designede større videnskabelige undersøgelser viser ikke det samme, som deres (Kolding Sygehus', red.) meget mindre beskedne erfaring viser, siger Jørgen Bjerggaard Jensen.

Han siger, at man kun kan konkludere én ting sikkert om robotkirurgi på de sygdomme, der bliver behandlet på Kolding Sygehus. Det er, at prisen er langt højere med en ekstrapris på omkring 10.000 kroner per operation.

Jørgen Bjerggaard Jensen mener derfor, at der er risiko for, at man bruger penge på robotoperationer på områder, der reelt ikke gavner patienterne.

- Det er jo klart, at den økonomi, man bruger til det her, går fra anden behandling, siger han.

Lægefaglig direktør afviser kritik

På trods af kritikken mener lægefaglig direktør på Sygehus Lillebælt Mads Koch Hansen, at der er gode grunde til at fortsætte med robotoperationerne.

Han siger, at det er en typisk forskertilgang at sige, at der skal mere evidens, før man kan gå i gang med at prøve ny teknologi af. Det risikerer også at sætte forsøg i stå, hvis det altid er tilgangen.

- Evidensen bliver først skabt, når man har resultater, man kan sammenligne med. Det er det, vi gør nu, siger Mads Koch Hansen.

Resultaterne af robotoperationerne bliver dog fulgt nøje, og hvis der ikke er fremgang at spore i sygehusets egne undersøgelser, skal det ikke fortsætte for enhver pris.

- Økonomien er også stram i sundhedsvæsenet, så det er ikke sådan, at vi kan fortsætte, hvis der ikke er nogen fordel for patienterne. Selvfølgelig skal tingene hænge sammen, siger han.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter