Projekt er kuldsejlet: Aberne i Givskud Zoo får ikke spabad

Løverne og aberne i Givskud Zoo kan alligevel ikke få varmet tæerne med varmt vand fra undergrunden. Zoo har droppet planerne om et geotermisk anlæg. Det bliver alt for dyrt.

De her makakaber hygger sig i hinandens selskab. Givskud Zoo ville gerne have lavet et udendørs bad med varme fra undergrunden til havens makakaber. Men nu er projektet opgivet. (© Colourbox)

Ingen penge. Intet spabad til dyrene.

Givskud Zoo opgiver det store projekt med geotermisk varme fra et stort sandstenslag to kilometer nede i undergrunden.

Rent teknisk kan det godt lade sig gøre at gennemføre projektet. Men det er så dyrt, at Givskud Zoo ikke har været i stand til at danne et selskab, der kan finansiere det.

Det ærgrer ledelsen i Givskud Zoo.

- Vi havde håbet, at vi kunne få energi til lave priser. Og vi havde udviklet nogle tossede ideer om et spabad-resort og åbne varmekilder, hvor makak-aber kan bade, siger direktør Richard Østerballe. 

Zoo må ikke selv drive varmeselskab

Men nu er de vilde planer skubbet et pænt stykke ud i fremtiden. Energistyrelsen har nemlig tre krav til projektet.

For det første skal en rapport dokumentere, at varmen er der. Så skal der være sikkerhed for, at forbrugerne kan få varmen ud i radiatoren. Sidst men ikke mindst skal der oprettes et selskab, som kan drive anlægget.

Og det er det sidste krav, som Givskud Zoo ikke kan leve op til.

- Der står ikke i vores formålsparagraf, at vi kan være et varmeproducerende selskab, siger Richard Østerballe.

Vinker farvel til masser af billig energi

Givskud Zoo har forsøgt at gå sammen med blandt andre Jelling Fjernvarme. Men det kræver en investering op mod 200 millioner kroner, inden anlægget kan sende den vedvarende energi ud i varmerørene.

- Vi ved, at det mindste anlæg på en enkelt dag ville kunne producere lige så meget energi, som Givskud Zoo bruger på et år, fortæller Richard Østerballe.

Ideen om at hente varme op fra jorden kom efter at et amerikansk firma forgæves havde ledt efter olie i 2011 lige syd for Givskud.

Dengang stødte boremaskinerne på et meget stort vandførende sandstenslag. Temperaturen blev målt til omkring 75 grader og det vandførende lag er det største som indtil nu er fundet i Danmark.

Zoo-direktøren tror nu stadig på, at geotermi kan levere varme i ufattelige mængder i fremtiden.

- Det ligger der jo stadig om 10-15 år, siger Richard Østerballe.

Facebook
Twitter