Provsti vil have de døde tilbage på kirkegården: Gør begravelse gratis

Vejle Provsti er bange for at blive valgt fra til fordel for skovbegravelser og askespredning til søs.

Vejle Provsti afsætter 1,5 millioner kroner om året for at gøre begravelserne på kirkegården gratis.

Fra 1. januar 2020 vil Vejle Provsti afsætte 1,5 millioner kroner om året til at gøre gravstederne på kirkegårdene gratis.

Det sker, fordi man i provstiet såvel som i resten af landet oplever en stigende interesse for andre former for begravelser og afskedsceremonier. Især er skovbegravelser og askespredning på vandet blevet populært.

Og det kan godt bekymre provsten.

- Jeg vil helst have folk ind på kirkegården. Det er en del af vores danske kirkegårdskultur, at vi har de her smukke kirkegårde, og derfor er jeg ked af, hvis folk ikke vil begraves på kirkegården, siger provst Dorte Volck Paulsen.

Det fortæller byens historie

Provsten bakkes op af kirkegårdsleder på Vejle Kirkegårde Jens Zorn Thorsen.

- Vi ser i høj grad, at vores kunder vælger en anonym begravelse eller i en fælles plæne. Det går ud over resten af kirkegården, der bliver mere park-præget. Vi har behov for at vide, hvem der er begravet, for det fortæller byens historie, siger Jens Zorn Thorsen.

Men det er ikke kun for at bevare kirkegårdenes udseende, at Vejle Provsti vælger at bruge halvanden million kroner årligt på at tilbyde gratis gravsted og første fredningsperiode.

Provsten og kirkegårdslederen mener begge, at kirkegårdsmiljøet er værd at værne om.

Det er også fordi, at man har erfaring med, at folk fortryder, at de ikke har en gravplads, siger provst Dorte Volck Paulsen.

- Hvis asken spredes ud over havet, har man ikke et sted at komme hen og mindes, og det er min erfaring som provst, at der er mange, der fortryder det. Jeg ønsker, at folk selv skal vælge, men at de er bevidste om, hvilke valgmuligheder, der er, siger hun.

Flere askespredninger

Netop askespredningerne over havet er i stigende popularitet. Ifølge en opgørelse fra Danske Krematoriers Landsforening skete der sidste år cirka 4.300 askespredninger. I 1988, som var det første år med statistik på området, var der 80 tilfælde. Fra 2009 slap man for at indhente tilladelse fra Kirkeministeriet til at sprede sin aske i havet, og siden er tallet blot steget og steget.

Ifølge Danske Krematoriers landsforening var det i 2018 ni procent af samtlige landets kremationer, der endte i askespredninger, mens det tilsvarende tal for 2017 var syv procent og i 2016 fem procent.

Projektet i Vejle Provsti hedder ’Frit Gravsted’, og det er håbet, at ingen skal fravælge kirkegården på grund af økonomi.

- Vi har frygtelig meget lyst til at få så mange mennesker ind på kirkegården som muligt og særligt i situationer, hvor der lige er sket et dødsfald. Vi vil gerne gøre kunderne mere bevidste om det valg, der skal træffes, siger Jens Zorn Thorsen.

- Jeg håber, at folk får lyst til ikke kun at være individualiserede i livet, men også vil gøre noget ud af deres gravsteder. Jeg sover godt, hvis jeg ved, at folk kender til de forskellige muligheder, inden de vælger. At gøre det gratis er netop for, at den gamle mormor ikke skal sige, at en kiste er for dyr, siger Dorte Volck Paulsen.

Der skal stadig betales for bedemand og krematorie, men ellers gælder tilbuddet som udgangspunkt alle folkekirkens medlemmer.

Facebook
Twitter