Psykolog: Det er helt i orden at lyve om julemanden

Man må ikke lyve - med mindre det er en hyggeløgn, der skaber stemning i en bestemt årstid.

Den ægte vare? Voksne må gerne hyggelyve om julemanden, mener psykolog. (Foto: Axel Schütt © Scanpix)

Julemanden findes da. I hvert fald i mange børnehoveder. Og det er helt i orden, at de voksne bakker op om julemanden, også selv om barnetroen er væk.

Det mener psykolog Sanne Linke Møller.

- En hyggeløgn er noget vi gør, for at skabe en stemning af noget magisk eller specielt, der kan høre en årstid eller en rituel overgang til, forklarer hun.

Hun fortæller at de fleste børn begynder at blive lidt skeptiske, når de bliver fem til seks år gamle.

- De har måske set julemanden tage sit skæg af, eller de har venner, som har afsløret, at julemanden ikke eksisterer. Men de leger med på legen, og vi har en form for kontrakt med barnet. Vi ved godt begge to, at det her ikke er helt rigtigt, men vi lader som om, at vi tror på julemanden. Derfor er det ikke skadeligt, fordi barnet kan gennemskue det, siger hun.

Når tvivlen kommer

Når troen på julemanden begynder at vakle, går de fleste børn i børnehave, og det kan give de voksne nogle dilemmaer. Grete Moth er pædagog i en institution i Kolding, og hun går gerne med på fortællingen om julemanden - lige indtil børnene selv begynder at tvivle.

- Hvis de direkte siger, at julemanden ikke findes, og at det bare er en, som er klædt ud. Så synes jeg, at man skal sige 'ja - det er bare en, der er klædt ud', siger hun.

Hun oplever fra tid til anden, at nogle børn tror på julemanden, mens andre ikke gør.

- Så siger jeg, at nogle tror, han findes, og nogle ikke tror det. Det er OK, at du ikke tror det, men Viggo tror på nisser, så det lader vi ham gøre, siger hun.

En af dem der gør sit til, at barnetroen har gode vilkår, er Julemand 102 fra Dansk Julemands Laug. I det civile liv hedder han Erik Serup Hansen og bor i Grindsted.

I begyndelsen af sin julemandskarriere var hans skæg for pænt, og det rokkede ved nogle børns tro.

- De kom hen og sagde, 'du er ikke den rigtige julemand'. Så nu har jeg investeret mange tusinde kroner i skægget, siger Julemand 102.

Og udseendet betyder meget for en illusion.

- Det betyder rigtigt meget. Nu er der også store børn, der kommer hen med sedler og tegninger - og sutter. Og det er en kæmpefornøjelse, siger Julemad 102, og tilføjer - Ho, ho, ho.

Facebook
Twitter