Rekordår i sigte for flere attraktioner

Flere forlystelsesparker, dyreparker og zoologiske haver har trukket rekordmange sommergæster

Model af en stegosaurus i den nye del af Givskud Zoo, der har haft en god sommer med flere besøgende end sidste år. (Foto: Martin Kunzendorf © dr)

En tur i rutsjebanen. En omgang i ballongyngerne. Drøn på i radiobilerne. Der har været gang i de danske forlystelser.

- Sommervejret har været perfekt. Ikke for varmt, så gæsterne vælger stranden, og ikke for koldt til, at de bliver hjemme, siger Torben Plank, der er pressechef for Tivoli.

Danmarks klart mest besøgte attraktion fremlagde for nylig deres halvårsregnskab, og midt på året lå besøgstallet højere end i 2014, der var rekordår for Tivoli.

Og uden at kunne fremvise præcise tal, så siger Torben Plank, at det også har været en god sommer - ligesom det har været hos mange af de andre større attraktioner.

Alle peger på vejret

Sommeren - og især juli måneds - lave temperaturer indbød ikke ligefrem til lange dage på stranden, men hos rigtig mange attraktioner er de godt tilfredse med vejret, der har været helt optimalt i år.

På listen over de mest besøgte attraktioner ligger Dyrehavsbakken og Legoland på henholdsvis anden- og tredjepladsen.

Men nord for København tæller de ikke antallet af besøgende, og i Billund offentliggør de ikke deres besøgstal, men meldingen er, at der har været flere sommergæster i år i forhold til sidste år.

Længere nede på sidste års sjetteplads ligger Djurs Sommerland, der lige nu har haft godt og vel 10 procent flere gæster i forhold til sidste år.

- Det har været et fornuftigt parkvejr, og så har vi lanceret ti nye forlystelser, som har trukket folk til, siger direktør Henrik B. Nielsen.

Hvis de sidste måneder af sæsonen forløber planmæssigt, bliver der tale om et rekordår, oplyser han.

Blandede besøgstal hos zoologiske haver

Mens sommeren har været bedre i år for Danmarks største zoologiske have i København, så tabte Danmarks fjerdestørste attraktion lidt terræn i foråret og især i det kolde påskevejr.

- Det kolde forår har kostet os lidt på den front, bekræfter arrangementschef Sami Widell.

Samme billede genkender de hos Odense Zoo, mens Givskud Zoo har oplevet en stor fremgang, og allerede nu overgår de besøgstallet fra sidste år på omkring 300.000.

- Det har været en fantastisk sæson. Vi har haft en kølig og blæsende sommer, men set med vores øjne, er det positivt, siger direktør Richard Østerballe.

Højdespringer ud af top-fem

En af de nyere attraktioner, Den Blå Planet i Købehavn, må højest sandsynlig afgive femtepladsen, når turistsæsonen gøres op senere på året. Både fordi Djurs Sommerland har fået flere besøgende, men også fordi Nordeuropas største akvarium forventer en mindre tilbagegang.

- Det er helt naturligt, at vi falder lidt i forhold til åbningsåret (red. 2013), og lige nu er vi i gang med at finde det niveau, vores besøgstal skal ligge på, siger Tony Jørgensen, der er marketings- og kommunikationschef for Den Blå Planet.

En attraktion, der er helt ny på listen i år, er det nye oplevelsescenter Kongernes Jelling, der har overgået deres egne forventninger med 75.000 besøgende, siden de åbnede d. 6. juni.