Resistente væggelus hærger: De stikker dig, når du sover

Væggelus er et stort problem i Danmark, og der mangler effektive behandlingsmetoder, der ikke koster en formue.

Væggelus er et stigende problem i Danmark. (Foto: ho © Scanpix)

Væggelus. En kastanjebrun lus på otte til ti millimeter, der suger blod fra den kommer til verden, til den forlader den igen. Den rammer dig, når du sover, og giver en forfærdelig ubehagelig kløe.

Og ikke nok med, at væggelusene er blevet resistente overfor den gængse behandling – de er også i fremmarch.

- Der er overhovedet ikke tvivl om, at det er et meget stort og udbredt problem, siger Karl-Martin Vagn Jensen, seniorforsker emeritus, Aarhus Universitet.

I midten af 1990’erne var problemet med væggelus stort set udryddet – men så udviklede væggelusene resistens mod den almindelige behandlingsform, fortæller Karl-Martin Vagn Jensen.

- Der er ingen tvivl om, at der er resistens. I midten af 1980’erne fik man nogle meget effektive midler mod væggelus, men fra midten af 90’erne så man, at antallet af sager steg, og det viste sig så, at vi i Danmark havde resistens mod en type af produkter. Og så gik det hverken værre eller bedre, end at man af sundhedsmæssige årsager var nødt til at forbyde det produkt, der rent faktisk var effektivt, siger han.

Tallene gøres ikke op

Fra 1996 til 2010 kunne man derfor se en voldsom stigning i antallet af sager om væggelus, som mange også kender på det enkelte navn bedbugs. Det kunne man se sort på hvidt, da Statens Skadedyrslaboratorie førte statistik over sagerne. Men i 2010 lukkede man Statens Skadedyrslaboratorie, og derfor er det slut med de officielle opgørelser.

Men vurderingen er, at udviklingen er fortsat.

Det fortæller også Jack Thorbjørn Holm fra Universal Skadedyrs-Service i Vejle.

- Det er et stigende problem, det kan vi mærke. Jeg får flere henvendelser fra folk, der har fået konstateret væggelus, og når vi kommer ud og behandler, står vi over for en større opgave og udfordring, da der er opstået resistens mod de midler, der er til rådighed i Danmark, siger han.

Han bliver bakket op af Tommy Briting, der er salgschef hos Absolut Skadedyrsservice A/S i Herlev.

- Vi oplever et stigende problem med væggelus både på hoteller og private hjem. Hvis vi sammenligner vores antal behandlinger fra 2016 til 2017. Vi sprøjtede cirka 5.000 lejligheder i 2017 i vores lille forretning, siger han.

Væggelus kan dog stadig behandles effektivt med både varme- og kuldebehandling. Og fordelen ved denne type behandling er, at den er umulig at udvikle resistens imod. Den væsentlige ulempe er dog, at den form for behandlingen er meget dyr, da det kræver intensiv behandling under lister og bag vægge.

Facebook
Twitter