For helt unge kan det være svært at beslutte sig for, hvad resten af livet skal gå med. Sådan var det for Ronja Hågensen fra Fredericia. Da hun var færdig med 9. klasse anede hun ikke, hvilken retning hun skulle gå i.
-Jeg tog 10. klasse og så prøvede jeg sosu-skolen, men det var slet ikke noget for mig, fortæller hun.
Ronja Hågensen er en del af den såkaldte 'restgruppe' af unge, der ikke hurtigt kommer i gang med en ungdomsuddannelse efter folkeskolen. Det er den gruppe, som en ekspertgruppe under Undervisningsministeriet nu anbefaler, får et samlet tilbud.
Gruppen vil samle syv særlige uddannelsestilbud som én samlet uddannelse til udsatte unge.
Ronja Hågensen startede på Fredericia Produktionsskole i august sidste år, og hun har nu besluttet at starte på gymnasiet efter sommerferien.
-Her på skolen har de hjulpet mig meget. Jeg vidste ikke, hvad jeg skulle vælge, og det har de været gode til at hjælpe mig med at finde ud af. Min hjerne er blevet udvidet og i dag er jeg 100 procent mere klar til at gå videre, siger hun.
Hun bryder sig dog ikke om at blive kaldt en del af en restgruppe.
-Det er latterligt. Vi er jo ikke dumme, vi har bare brug for mere tid til at finde ud af, hvad vil vil, siger hun.
I øjeblikket bliver cirka hver femte ung ikke færdig med en ungdomsuddannelse, og der er cirka 70.000 unge i den såkaldte restgruppe. Det er for mange mener Venstres børne-, undervisnings- og uddannelsesordfører Anni Mathiesen:
-Jeg håber, at tilbuddene til de unge bliver samlet. Det er utrolig nemt at fare vild i den jungle af tilbud, der er i dag. Der skal en hovedrengøring til, siger hun.
Ronja Hågensen har dog været meget tilfreds med, som tingene er i dag.
-Jeg tror ikke, det ville have været lettere for mig at blive afklaret, hvis alle tilbud var samlet, siger hun.