Rotterne er tilbage i tusindtal: Anmeldelser eksploderede over en weekend

I Kolding fik man flere end 1.000 anmeldelser om rotter på to måneder.

Rotterne pibler frem i det meste af landet i øjeblikket.

Der har været travlt hos rottebekæmpelsen i de seneste måneder.

De to store skadedyrsbekæmpelsesfirmaer Anticimex og Mortalin melder om en markant stigning i antallet af rotteanmeldelser i de sidste måneder af 2019.

Anticimex bekæmper systematisk rotter i 14 af landets kommuner, og her melder man om en generel tendens til, at rotterne er piblet frem igen.

Hos Anticimex var der alene i oktober og november over 1.000 anmeldelser om rotter i Kolding Kommune. Så højt har tallet ikke været siden 2015, og det er omtrent dobbelt så mange anmeldelser som året før.

I videoen herunder kan du se en skadesdyrsbekæmper fra Anticimex aflive en rotte med en luftpistol og høre fra Maria Sommer, der har haft besøg af seks rotter i sit hjem i Odense.

Ifølge Torben Oltmann, der er regionschef hos Anticimex, begyndte anmeldelserne at vælte ind meget pludseligt i de kommuner, de bekæmper skadedyr for.

- Lige pludselig over en nat i uge 43 eksploderede det. Det hang nok sammen med det våde efterår, og at markerne var blevet høstet, og så fik vi pludselig syn for sagen på, hvor mange rotter der egentlig var, siger Torben Oltmann.

De seneste år er antallet af rotteanmeldelser på landsplan vokset kraftigt og toppede i 2016 med over 200.000 anmeldelser. De seneste tal fra 2018 viser et lille fald til 190.000.

Ikke kun det våde efterår, men også en god sommer for rotterne er grunden til, at de nu myldrer frem, fortæller Per Letting, der er serviceleder hos Anticimex.

- Det er blandt andet på grund af de optimale forhold i sommer, hvor de har haft gode vækstbetingelser. Og nu er kulden og fugten kommet, og derfor trænger de ind til husene, siger Per Letting.

'Det er simpelthen så ulækkert'

En af dem, der lever med rotteplagen, er Maria Haulik fra Kolding. Rotterne har vist sig i hendes gårdhave.

- Jeg synes simpelthen, det er så ulækkert. Det er jo skadedyr. Man bliver nærmest paranoid over at være i sin gårdhave, og så har vi en terrassedør og en bagdør ud mod gårdhaven, som jeg ikke har haft åbne i lang tid, siger Maria Haulik.

Familien har sat fælder op, og indtil videre har de fanget fire rotter.

- Jeg går heller ikke ret gerne i min gårdhave om aftenen mere, medmindre jeg har skramlet så meget med døren inden, at jeg er sikker på at have skræmt dem væk, siger Maria Haulik.

Selvom anmeldelserne vælter ind, er det dog for tidligt at tale om et stort, landsdækkende problem, siger kontorchef hos Miljøstyrelsen Henrik Hagen Olesen.

- Vi følger udviklingen, men lige nu ser vi ingen grund til bekymring, siger han.

Kommunerne har slået over 700.000 rotter ihjel i perioden 2015 til og med 2019, viser aktindsigt i kommunernes rottebekæmpelses-indmeldinger, som DR har indhentet hos Danmarks Miljøportal.