Ryttere vejer mere: Nyt forskningsprojekt skal vise, hvad det betyder for hestene

Heste skal bære tungere ryttere. Nu bliver det undersøgt, om det går ud over hestene.

Mette Uldahl og hesten Baby hos Vejle Hestepraksis. (Foto: Katrine Volsing © DR Trekanten)

Vi bliver tykkere og tykkere. Det gælder også ryttere, så nu skal det undersøges, hvor meget og hvordan rytterens vægt påvirker hesten.

Det er dressurrytter Gitte Burgaard fra Hedensted godt tilfreds med.

- Det er vigtigt, at hesten kan komme til at arbejde og ikke bære på flere kilo end højst nødvendigt, siger hun.

For projektet står blandt andre Mette Uldahl, der er hestedyrlæge og arbejder i Vejle Hestepraksis. Desuden rådgiver hun Dansk Rideforbund, når der skal sættes sportsregler op.

- Vi skal have viden om, på hvilket niveau ryttere kan tillade sig at træne deres hest med den størrelse, rytter og hest har, siger Mette Uldahl.

Ponyer og ryttere skal undersøges

Studiet tager udgangspunkt i sportsponyer og deres ryttere, som får veste på med vægte. Det betyder, at de ikke behøver at sætte en ny og tungere rytter på hesten. Og det er genialt, mener Mette Uldahl.

- I andre studier har man sat andre ryttere på hesten, men det reagerer hesten jo på i sig selv.

Og med nutidens børn, der både er blevet højere og tungere, så er det nødvendigt at finde ud af, om de belaster hesten for meget, og om der også er andre faktorer, der spiller ind.

- En pony må være 1,48 meter høj, der hvor manen begynder. Det betyder, at sporten er løbet ind i et udviklingsmæssigt problem, hvor den traditionelle sport muligvis har brug for at justere lidt på reglerne, mener Mette Uldahl.

Håber på retningslinjer for vægt

Janne Winther Christensen, lektor fra Institut for Husdyrsvidenskab på Aarhus Universitet, er med i forskningsprojektet. Hun håber, at resultatet kan bruges til at lave retningslinjer for ryttervægt, så hesten kan leve længere og have et bedre liv.

- Hvis man rider ud i skoven, vejer over 100 kilo og har en lille hest, så skal man måske hoppe af og gå lidt af vejen i stedet for at belaste hesten på hele ruten, siger hun.

Lige nu er Janne Winther Christensen og Mette Uldahl i gang med at finde ponyer og ryttere, som kan være med i forskningsprojektet.

Og det går for alvor i gang efter sommerferien.

Facebook
Twitter