Særlig næsespray kan forhindre overdosis med ét sprøjt: ’Ingen narkomaner behøver at dø’

Foreningen Antidote Danmark har været i pengenød, og derfor er næsesprayen ikke blevet udbredt i det nødvendige omfang. Det er nu ændret.

Tommy Engstrøm er tidligere narkoman. Han har selv prøvet at dø af en overdosis, for at blive genoplivet. Han er sikker på at antidote er det bedste værktøj for at nedsætte overdosisdødsfald (Foto: Søren Rahbek © (c) DR)

De fleste ved, hvordan man bruger en klasisk næsesprays, som kan løsne hele systemet og befrie brugeren for sæsonens forkølelse og stoppede næse. Men en helt anden slags næsespray kan redde liv - og potentielt forhindre, at narkomaner i hele landet dør af overdosis.

Den lille næsespray, Naloxon, sender med et enkelt sprøjt modgift ud i systemet, og kort tid efter vågner misbrugeren fra den rus, der ellers er på vej til at slå ham eller hende ihjel.

Antidote Danmark, som står bag sprayen, har i fire år kæmpet for at skaffe penge, så de kan fortsætte arbejdet med at udbrede modgiften. Og det er nu lykkes.

Antidote sikret de næste fire år

Antidote Danmark uddanner personale på landets misbrugscentre i, hvordan de skal anvende næsesprayen. Meningen er, at det kommunale personale derfra skal lære misbrugere, hvordan de kan bruge næsesprayen på deres venner og bekendte.

Ordningen har tidligere været støttet med penge fra Tipsmidlerne, men da bevillingen i januar 2019 udløb, måtte Antidote Danmark opgive at arbejde videre.

Det er der imidlertid lavet op på. I april afsatte regeringen 3,2 millioner kroner over fire år til, at Antidote Danmark kan fortsætte deres arbejde.

Sammen med pengene kom der et lovkrav om, at alle misbrugere i behandling for heroinmisbrug, skal have tilbudt et næsesprayskursus.

Pengene skal nu bruges på nå endnu flere kommuner og misbrugere. Det glæder daglig leder og initiativtager hos Antidote Danmark, Michael Lodberg Olsen.

- Nu er misbrugscentrene inde over, og Antidote Danmark har fået en fireårig bevilling, siger han.

Der er brug for en modgift

En af fortalerne for næsesprayen er tidligere misbruger Tommy Engstrøm. Han er i dag clean og arbejder i Kolding Kommunes Udsatteråd. Han er ikke et sekund i tvivl om, at Naloxon er vejen frem.

- Det betyder alt. Vi snakker liv og død. Der er behov for den i vores kredse, men også blandt de pårørende, siger han.

Tommy Engstrøm ved, hvad han taler om. Han har nemlig på egen krop oplevet at blive reddet fra en overdosis.

- Jeg var lige kommet ud fra en behandling og troede, at jeg kunne give den gas. Jeg tog samme mængde stof, som jeg plejede. Jeg fik en overdosis og var død indtil ambulancen kom. Hvis min kammerat havde haft Naloxon, havde ambulancen ikke været nødvendig, fortæller han.

Han har også selv været med til at genoplive en kvinde, som havde fået en overdosis på et toilet.

- Jeg havde ingen Naloxon, så jeg genoplivede hende, det bedste jeg kunne og ventede på ambulancen. Hvis jeg havde haft en spray, kunne det have sparet samfundet for Falck-kørsel og sygehusindlæggelse, siger Tommy Engstrøm.

I begge tilfælde havde modgiften gjort det meget sikrere og mere trygt, mener Tommy Engstrøm.

- Det giver en eller anden form for tryghed, at have det på mig, siger han.

Langt flere kits er en nødvendighed

Michael Lodberg Olsen fra Antidote Danmark fortæller, at antallet af Naloxon-kits rundt om i landet skal stige markant, for at dække det reelle behov.

- Skal vi nedsætte dødeligheden på landsplan, skal vi udlevere mellem 3.000-4.000 modgifter om året, siger han.

Prisen for en næsespray er 184 kroner, og Tommy Engstrøm er ikke i tvivl om, at den er pengene værd.

- Det er jo ingen penge i forhold til et menneskeliv, siger han og tilføjer:

- Vi skal have udbredt det mere. Ingen narkomaner behøver at dø.