Sand skal rense drikkevandet

Firmaet Kemic har udviklet en ny teknologi, der kan rense drikkevand ved hjælp af sand.

Dansk firma arbejder på revolutionerende rensningsmetode, der ved hjælp af sand skal fjerne pesticider fra drikkevandet. (Foto: Nikolai Linares © Scanpix)

Firmaet Kemic Vandrens fra Give er ved at udvikle en ny teknologi, der vil gøre det mere bæredygtigt og billigt at rense det danske drikkevand for pesticider.

Vandet skal renses med noget så simpelt som sand. Eller rettere sagt små mikroorganismer i sandet, der æder pesticiderne.

De ved, at metoden virker, men udfordringen er at flytte den til andre rensningsanlæg uden at dræbe bakterierne, som fjerner pesticiderne.

- Vi ønsker at gøre mikroorganismerne mobile, så vi fortsat kan have rent drikkevand i Danmark uden pesticider, fortæller Kemics direktør, Henrik Laugesen.

Det er ikke kun firmaet selv, der tror på ideen. Indtil videre har Innovationsfonden kastet godt seks millioner i projektet, og DTU og Københavns Universitet er hoppet på som samarbejdspartnere.

For de nye filtre er ikke kun gode for miljøet og økonomien, de er også langtidsholdbare sammenlignet med de kulfiltre, man bruger i dag.

- Kulfiltre skal skiftes efter et stykke tid. Hvis ikke man skifter dem, så er der gennemslag af pesticider, siger han.

Kemics direktør, Henrik Laugesen, håber, at rensning af vand med sand kan blive en stor eksportsucces for Danmark.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk