Selvtilliden fik et boost efter et danskkursus

Morten Frandsen har altid haft svært ved at læse. Efter et danskkursus fik han mod til at skifte job fra kok til lærer.

Morten Frandsen har altid haft svært ved at læse og skrive. Men så kom han på danskkursus via Netværkslokomotivet. Det gav hans selvtillid et ordentligt nøk opad. (Foto: Annette Jespersen © DR P4 Trekanten)

Hvordan skriver jeg mælk og brød på huskesedlen, og hvad står der i underteksterne på de udenlandske film?

Mange danskere har svært ved at læse, andre er ordblinde.

Nu er der 32 millioner kroner på vej fra satspuljen til det såkaldte netværkslokomotiv, som besøger blandt andet virksomheder og skoler for at teste medarbejdere med læsevanskeligheder.

Morten Frandsen, der arbejder i Vejle, er en af de danskere, som har kæmpet med ordene.

- Jeg har altid drømt om at læse bøger, men jeg læste aldrig, fordi jeg læste så langsomt, at det tog flere år at læse en bog, fortæller han.

Men efter et kursus i dansk fik han selvtilliden tilbage og kvittede sit job for at blive lærer.

Netværkslokomotivet har i næsten 20 år holdt temamøder med virksomheder, skoler og organisationer om blandt andet ordblindhed og matematikvanskeligheder.

Det er både godt for de ansatte og for virksomhederne.

- De får jo medarbejdere som har mere mod på de opgaver i hverdagen, som kræver læsning, skrivning og regning siger Jonna Bach, der er konsulent for Netværkslokomotivet i Vejle, Fredericia og på Vestfyn.

Indtil videre har Netværkslokomotivet primært arbejdet i Jylland, men med pengene fra satspuljen udvider de til også at arbejde i Storkøbenhavn.

Den seneste undersøgelse fra 1990 viser, at omkring syv procent af de voksne danskerne opfatter sig selv som ordblinde, og endnu flere har svært ved at klare simpel tekst og skrivning,

Facebook
Twitter