Sex i opgange og gyder: Unge hjemløse sælger sex i gaderne i større provinsbyer

Antallet af unge hjemløse er fordoblet på otte år, og det betyder, at flere unge kvinder havner i gadeprostitution.

Kvinder sælger sex i opgange, baggårde eller i stille gyder, fortæller Sanne Bjerggård, der er leder af Gadeteamet i Vejle.

- På et af sidehusene i Vestergade er der sådan en træhule. Vi ved, at den i stor stil bliver brugt som Vejles blowjobstol, og den er pigerne meget glade for.

Sådan fortæller Sanne Bjerggård, der er leder af Gadeteamet i Vejle, et projekt under Café Parasollen.

Gadeprostitution i Vejle og andre større provinsbyer er ikke ensbetydende med kvinder i høje hæle og netstrømper på gadehjørnerne. Stigningen i antallet af unge hjemløse betyder, at der i dag er flere sårbare, hjemløse kvinder, der tilbyder sex, fortæller Sanne Bjerggård.

- Der er godt 20 kvinder, der arbejder på den måde i Vejle. De får kontakt til kunderne via annoncer på nettet, de laver aftaler via telefon og taletidskort. Eller de tilbyder et blowjob for 300 kroner til mænd, de møder på gaden, siger Sanne Bjerggård.

Sexydelserne foregår ofte i en stille gyde eller i kundens bil, fortæller hun.

Antallet af unge hjemløse fordoblet på otte år

Det er ikke kun i Vejle, at antallet af gadeprostituerede er steget, efter at der er kommet flere unge hjemløse. Det er en generel tendens, fortæller Jann Sjursen, formand for Rådet for Socialt Udsatte

- Mange af de unge hjemløse er såkaldte sofa-surfere, det vil sige, at de har et sted at sove fra dag til dag. Og mange af dem kommer i den forbindelse ud i prostitutionslignende adfærd. Det er bestemt en risiko, selvom det ikke er noget, vi har tal på, siger Jann Sjursen.

Hos værestedet Reden i Odense er det velkendt, at der findes prostitution på gadeplan i de større provinsbyer. Her får de henvendelser fra unge hjemløse gadeprostituerede fra både Vejle, Kolding, Esbjerg og Sønderborg.

Det fortæller værestedets leder Mette Guul.

- Det er hjemløse kvinder, der færdes på gaderne. Ofte er de ude i et misbrug, og der er to måder at finansiere det på. Enten ved kriminalitet eller ved at at bruge sin krop til prostitution, siger hun.

Hjemløse mangler et trygt overnatningssted

Tilbage i Vejle forsøger leder af Gadeteamet Sanne Bjerggård og hendes kolleger at hjælpe de unge hjemløse. Noget af det, der kunne hjælpe gevaldig - også for de hjemløse prostituerede - er bedre overnatningsmuligheder.

- Vi mangler et ungeherberg. Et sted, hvor de kan være trygge om aftenen, hvor de kan spise, og hvor der er mennesker, der vil hjælpe dem. Og hvor Gadeteamet så kan møde dem om dagen, det ville være godt, siger Sanne Bjerggård.

hjemløs.mp4

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på trekanten@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.