Skarpe holdninger dukker op i dødsannoncer

Markante holdninger bliver udtrykt, og tabuer brudt i moderne dødsannoncer.

Efterladte er begyndt at bruge dødsannoncer til at udtrykke ret markante holdninger. (Foto: Jesper Markvard Olsen)

’Tak for alt’ og ’Elsket og savnet’ rækker ikke længere for alle, der indrykker dødsannoncer, når der kære er døde.

Annoncerne bruges ikke længere blot til at give den afdøde nogle pæne ord med på vejen. De bruges nu også til at udtrykke vrede og afmagt.

Det fortæller direktør for hjemmesiden Afdøde.dk, Martin Høj. Omkring halvdelen af landets dødsannoncer bliver offentliggjort på siden, og han har de senere år set flere eksempler, der skiller sig markant ud.

Dødsannonce: Tabte kampen mod alkohol

- Der har været en annonce, der gav udtryk for en stor vrede og afmagt overfor behandlersystemet. Men samtidig var det en stor anerkendelse af den store indsats, som folk havde gjort. Man skrev ligefrem ’ trods de elendige arbejds- og ledelsesforhold’, så takkede de personalet for deres kæmpeindsats, siger Martin Høj.

Også sygdomme, som det tidligere har været et tabu at tale om, er kommet frem i lyset i dødsannoncerne.

- Her efter nytår har jeg set en annonce, hvor der stod, at en kvinde i julen havde tabt kampen mod alkoholen. Den er også i sin ærlighed ny standard, siger MartinHøj.

Også bedemændene oplever at de efterladte vil have mere personlige annoncer. Ofte bliver der hentet inspiration i udlandet eller på nettet, fortæller bedemand i Fredericia Carina Sørensen.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på trekanten@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.