Skilsmisseramte børn og forældre under pres: Begrænset rådgivning eller mægling under coronakrisen

Der er i øjeblikket ekstra udfordringer for forældre, der skændes om børnene.

Skilsmissepar og deres børn kan komme under ekstra pres under coronakrisen. (Foto: Lars Rievers © Scanpix)

Rettelse: Artiklen er opdateret med en præcisering af, at Familiehuset stadig har åbent for telefonisk rådgivning, samt at der på telefonen stadig er mulighed for personlig betjening. Familieretshusets skriftlige svar er ligeledes opdateret.

Samfundets nedlukning på grund af coronasmitten kan ramme hårdt i skilsmissefamilier.

For kan forældrene ikke blive enige om, hvor børnene skal være, mens samfundet er på standby, er der ingen hjælp at hente. Familieretshusene, der afgør tvister om forældremyndighed, samvær og bopæl for børn, har lukket ned for fysiske møder. Dermed er borgernes aftaler udskudt på ubestemt tid og henvist til telefonisk rådgivning.

Indtil videre er opfordringen fra myndighederne, at forældrene skal fortsætte deres deleordninger, hvis alle er sunde og raske.

Alligevel er mange delebørnsforældre i tvivl om, hvorvidt de fortsat skal lade børnene flytte frem og tilbage.

En af dem, som har stået i det dilemma, er Michele Bang Nielsen fra Asaa i Nordjylland. Hun og ekskæresten har valgt, at deres søn lige nu kun skal bo hos ekskæresten, og det giver et stort savn.

Michele Bang Nielsen og hendes ekskæreste er blevet enige om, at sønnen er hos ham under coronakrisen.

- Jeg har det elendigt med det. Jeg får ikke set ham, og man får ondt maven, fordi der mangler noget i weekenden. Det er bare rigtig træls, siger hun.

Børns Vilkår fortæller, at de får mange opkald fra børn og forældre om samværsordninger. De opfordrer forældrene til at følge myndighedernes anbefalinger om at opretholde de normale aftaler, hvis alle er raske, men de forstår godt forældrenes bekymringer.

Bekymringer var også noget, som fyldte hos Michele Bang Nielsen og som gjorde, at sønnen nu kun er hos ekskæresten.

- Tør man overlade barnet til den anden forælder? For har jeg nu været sammen med en, som er smittet, eller han måske mødt nogen (som er smittet, red.)? Der er mange, mange spørgsmål, siger hun.

I den anden del af landet er Emil Anker Christensen fra Næstved, hans ekskone og deres børn kommet i klemme.

’Mit liv er på standby’

Emil Anker Christiansen er en af dem, der har fået udskudt sin sag i Familieretshuset på ubestemt tid.

Han og hans ekskone skulle have været i Familieretshuset i mandags for at få afgjort en sag om ferie og samvær med børnene.

- Den er nu udskudt på ubestemt tid, og det er virkelig frustrerende ikke at kunne gøre noget, siger Emil Anker Christensen.

Den lange og uvisse ventetid er især svær, fordi hans to børn spørger til, hvorfor de ikke kan være oftere hos deres far.

- Det kan jeg ikke svare på, fordi jeg ikke ved, hvordan tingene kommer til at være fremadrettet. Det er også enormt frustrerende for mig selv, fordi mit liv står på standby, siger Emil Anker Christensen.

Men skal du ikke have ekstra tålmodighed, når omstændighederne er så ekstraordinære?

- Jeg er meget forstående over for, at det er svært, som situationen er lige nu. Men det er stadig meget svært, når det omhandler ens børn, siger han.

Corona lukker dørene hos familieretshusene

Men hjælpen i Familieretshuset er stærkt begrænset for tiden. Der er nemlig lukket for fysiske møder på grund af coronakrisen, hvilket Familieretshuset erkender har stor betydning for familierne.

Telefonen bliver besvaret af en telefonsvarer, der som det første beklager de konsekvenser, lukningen af fysiske møder kan have for børn, familier og andre borgere. Herefter går den videre til personlig betjening og rådgivning.

Det er ellers i familieretshusene, at skilsmissepar kan få afklaret sager om samvær med børn efter skilsmisse.

De aflyste møder rammer hårdt, siger advokat Birgitte Dejgaard. Vejle-advokaten har en del skilte forældre som klienter, og lukningen af Familieretshuset er noget skidt.

- Det er næsten ikke til at holde ud at tænke på, hvor svært det må være for både børn og forældre, siger hun.

I forvejen var der ventetid på at få afgjort samværssager eller sager om, hvor børn skal bo efter en skilsmisse. Med møder aflyst på uvis tid forlænges den uafklarede situation og også de konflikter, det medfører.

- Så den belastning, de har, er blevet endnu større, på grund af den uvished de lever i. Der er ingen, der har et bud på, hvornår man kan forvente at få en afgørelse på sagerne, siger hun.

Familieretshuset har ikke villet deltage i et interview. Men de beklager generne for familierne og siger, at de tager de mest alvorlige sager hurtigt på telefon eller på skrift. Samtidig fortsætter den skriftlige sagsbehandling hvor det er muligt. Hvis borgere har henvendt sig for at få en børnesagkyndig rådgivning eller anden rådgivning, tilbydes det gennemført på telefon.

Familieterapeut: Børnene kan blive de store tabere

I sidste ende kan det være børnene, der taber på, at sagerne bliver forsinkede, fortæller familieterapeut i Vordingborg og Maribo Peter Jørgensen.

- De forsinkede sager efterlader børnene med en enorm usikkerhed. Det er så ulykkeligt for børn at se, at deres forældre ikke kan samarbejde.

Derudover kan skilsmissefamilier, der normalt har klare aftaler, få konflikterne til at blusse op igen, fordi børnene i øjeblikket er sendt hjem fra skole, og forældrene skal samarbejde mere.

- De skal nu lave nye planer og kompromisser. Det kræver, at de involverer sig og gør ting, som de normalt har rigtig svært ved, siger familieterapeuten.

Ifølge Peter Jørgensen kan konflikterne gå hårdt ud over børnene, fordi de har brug for positiv opmærksomhed for at opbygge et godt selvværd.

- Vi har brug for, at forældrene tilsidesætter deres egne behov og viser børnene, at de er de vigtigste i verden. Det kan man ikke, når man er i sådan en konfliktfyldt relation, siger Peter Jørgensen.